Vin till Karl Johan-svamp – hur ska man tänka?

image

Karl Johan-svamp har en mild men aromatisk smak och är utmärkt i både risotto och olika pastarätter t.ex. tagliatelle ai funghi porcini. Om den serveras på det sättet passar ett medelfylligt vin gjort på druvsorten Chardonnay utmärkt.  Det är bra om det innehåller en fin mineralitet och syra som balanserar fetman i svampen (som ju gärna suger åt sig av oljan i stekpannan). Om man gör en mycket krämig risotto eller en svamprätt som innehåller t.ex. grädde är Champagne eller bubblor från Franciacorta de bästa valen. Ett torrt, syrligt och bubbligt vin rengör din gom och strupe efter varje tugga och maten kommer att bli ännu godare i kombination med vinet (för att inte tala om vinet).

Anledningen till att man inte ska servera ett rött vin till dessa rätter är att rött vin innehåller en strävhet (tanniner) som i kombination med svamp kan frambringa en lätt obehaglig känsla i munnen.  Om man har Karl Johan-svampen som tillbehör till t.ex en kötträtt får köttet spela huvudrollen och ett rött vin kan då bli det bästa alternativet.

Piemonte i nordvästra Italien är välkänt för sina svamprika skogar och sina fina viner baserade på druvsorten Nebbiolo. När man kombinerar vin med mat och tvärtom är ett ursprungstänk en bra kompass. Mat och vin från samma plats är ofta den absolut bästa kombinationen. Därför kan ett Barbaresco, som lagrats i några år så att tanninerna mjuknat något, var det ultimata valet. Både på grund av smak och ursprung.

Ut i skogen och leta svamp nu så ni kan njuta av ett riktigt gott vin sen!

Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s