Gelato versus Glass – vad är skillnaden?

bildimage

Gelato (uttalas: djelaato) är den italienska motsvarigheten till vad vi kallar glass. Ursprunget tycks vara sicilianskt då man började konservera frukt i snön på vulkanen Etna under vintern. Den första glassliknande varianten var därför mer som en sorbet. Konsten förfinades sedan på det italienska cafe’et Procopio i Paris och även på Gelateria Pepino i Torino.

Det finns kanske miljontals olika sorters glass och gelato av olika kvalitet och smak, alla olika och unika i sitt slag. Men, framförallt måste man skilja mellan industriell och egentillverkad glass/gelato som ju, som ni förstår, är två helt skilda saker.

Generellt innehåller gelato mer mjölk än grädde och glass mer grädde än mjölk. Detta gör gelato mer fettsnål, MEN, den innehåller ofta mer socker än glassen vilket väger upp till en balanserad onyttighetsgrad. Det finns två olika typer av gelato; den som är mjölkbaserad och den som är vattenbaserad. Ofta är det fruktsmakerna som är baserade på vatten.

Jaha, sorbet, tänker ni.

Men, faktum är att man ofta använder flera olika sorters socker för att få till en mycket krämigare konsistens. Om man smakar en riktigt god frukgelato är det en väldigt liten del av hjärnan som associerar till sorbet. Det finns även andra smaker som inte innehåller mjölk  t.ex. extra mörk choklad med små smulor av riktiga kakaobönor som knastrar mellan tänderna (även kallad Himmelriket!). Så det finns en räddning även för de chokladälskande laktosallergikerna.

När man ska välja gelateria finns det några olika saker man kan tänka på för att slippa utsätta sina smaklökar för besvikelse:

Vackra fluffiga berg av färgglad gelato som på ett nästan magiskt sätt står upprätta i glassdisken UTANFÖR frysen, i ett skyltfönster dit solens strålar hittar in under hela dagen och, som av ett under, inte visar en tillstymmelse till att smälta. Konstigt? Ja, om det vore RIKTIG gelato (utan tillsatser) hade den förståss legat klibbig på rutan och sett föga lockande ut. Nej, gelato INUTI frysen är att föredra.

– Fluffig gelato innehåller ofta mer luft och är därför mindre kompakt och krämig. Ännu en anledning till att undvika gelatobergen. Där kan du ta en vacker bild till instagram och sen gå och äta din glass på ett annat ställe.

– Om pistageglassen har en lite tråkigt beigegròn färg är det ofta ett gott tecken. Tänk er att pistage faktiskt är en nöt som förvisso kan vara lite grön men det finns ingen pistagenöt i världen som kan avge en klargrön fàrg.

– Om man ser att fruktsmakerna går efter säsong är det ett gott tecken.

Några klassiska smaker är: Crema (vaniljkräm), Fior di Latte (mjölksmak), Nocciola (Hasselnöt), Pistacchio (Pistage) Cioccolato (Choklad), Fragola (Jordgubb), Limone (Citron).

Så, nu vet ni det!

Det här inlägget postades i Italien, Mat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s