Fylld bläckfisk – sällsynt och berusande gott!

IMG_3454

Bläckfisk är fantastiskt gott och kan ätas på så många fler sätt än friterad i ringar (även om det tillsammans med vitlöksstinkande aioli är ett av mina starkaste festivalmatminnen någonsin). Det finns en mängd olika sorter. I Italien kallas de för seppia, polipetto, polpo, calamari, piovra, moscardino, polpessa e.t.c. i Sverige kallar vi dem bläckfisk. Havsvarelser av den här typen är dessutom mycket nyttiga då de har ett lågt fettinnehåll samt innehåller höga doser av fosfor, kalium och kalcium samt A, B och D-vitamin.

Det här är ett av mina favoritrecept. Det kommer från Mariagrazia Giglioli, en underbar fiorentinsk gymnasielärarinna jag haft lyckan att få lära känna under min tid i Italien.

Precis som jag har heller inte hon någon förkärlek för exakta kvantiteter. Man kör på känsla helt enkelt.

Calamari ripieni

Ingredienser: Calamari (en typ av bläckfisk som har stor strutformad kropp och små spinkiga ben och brukar finnas i fryst form i fiskdisken/fiskaffären/fiskbilen), vitlök, persilja, bröd, mjölk, ströbröd, ägg, salt, peppar, vin, olja.

1. Rensa kalamarerna (!) genom att skära av benen (spara) och skära bort bläckpåsen (slänga eller spara för en ”risotto al nero di seppia”). Stoppa in fingrarna i kroppen/huvudet och dra ut allt innehåll och plocka bort den lilla snäckan.

2. Blöt upp bröd i mjölk och krama ur så mycket vätska du kan.

2. Ta benen, vitlök, uppblött bröd, persilja, ägg, salt och peppar och mixa eller finfördela med kniv för hand. Tillsätt ströbröd till en lagom konsistens.

3. Fyll bläckfiskens kropp med röran och stäng med en tandpetare.

4. Värm upp olivoljan i stekpannan och lägg i bläckfisken, vänd. Fyll på med vin (rött eller vitt beroende på vad du känner för) och låt koka bort.

5. Lägg upp på ett serveringsfat och häll över skyn.

6. Servera som ”secondo” (varmrätt) med sallad och bröd.

Om du steker kalamarerna i rött vin går det utmärkt att avnjuta dessa med ett lite lättare rött vin såsom t.ex ett dolcetto eller ett chiavenasca.

Buon apetito!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s