Gör egna grissini – snabba, snygga, smakliga och simpla

IMG_2957

Visst har ni väl provat grissini (brödpinnar) någon gång? De brukar finnas på de flesta italienska restauranger och finns ofta även att köpa på mataffären. Men, det ni kanske inte tänkt på är att man faktiskt kan göra dem själv. Det är inte svårt och det tar inte alls lång tid. Dessutom blir de jättefina och asgoda.

Lycka till!

Grissini – två olika sorter. Sesamfrön och Rosmarin & havssalt

Ingredienser till ca 26 grissini: 25 g jäst 
2,5 dl ljummet vatten 
6-7 dl vetemjöl 
2 tsk salt 
5 msk olivolja. Smaksättning: havssalt, rosmarin, sesamfrön

Gör så här:

1. Lös upp jästen i vattnet. Rör i hälften av vetemjölet, saltet och oljan. Rör ner resten av mjölet och blanda till en lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 20 minuter till dubbel storlek.

2. Värm ugnen till 200 grader.

3. Dela degen i två delar. Tillsätt hackad rosmarin i den ena.

4.  Kavla ut degen till 0,5-1 cm tjocklek. Använd rikligt med mjöl vid kavlingen så att inte degen fastnar. Pensla degen med vatten och strö över salt och sesamfrön på den ena och enbard salt på rosmarinvarianten.

5. Skär degen i 1 cm breda remsor. Vrid remsorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i 10–15 minuter.

6. Grädda i cirka 20 minuter tills de är gyllenbruna. Om de inte blir helt spröda kan du eftertorka dem i ugnen. Stäng då av värmen och öppna luckan så torkar de snabbt.

7. Vira runt parmaskinka eller kleta på lite färsk getost och snurra hyvlad zucchini eller rökt lax runt och servera som lätt antipasto. Eller ät de som de är till ett gott glas vin under tiden ni lagar mat.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s