Riktigt god risotto med karljohansvamp

IMG_3012 IMG_3026

Förra fredagen hade jag min första lektion i italiensk matlagning med ett gäng glada italienfantaster. Jag visade dem att risotto faktiskt inte är så svårt som man kan tro. Det gäller bara att vara vid sina sinnens fulla bruk under hela processen.

Om man har svårt att få tag på färsk svamp går det bra att använda torkad som man först blötlägger. Tips! Använd även vattnet svampen blötläggs i för extra smak.

Risotto ai funghi porcini (Risotto med Karljohan svamp)

Ingredienser för 4 personer: 400 gr Karljohan svamp, 3,5 dl Arborio eller Carnaroliris, 60 gr smör, 2 matskedar olivolja, 1/2 gul lök, 1 vitlöksklyfta, salt, peppar, persilja, 50 g Parmesanost, 1 l grönsaksbuljong

Gör så här:

1. Sätt på en stor kastrull med vatten och buljong och värm upp.

2. Under tiden rensa och skiva svampen i tunna skivor.

3. Hacka den gula löken mycket fint.

4. Ta en stor stekpanna och smält hälften av smöret där i. Lägg i löken och låt mjukna utan att bli brun. Häll i riset och låt det rostas i ett par minuter. Sänk värmen något. Häll i en soppslev varm buljong och rör om.

5. Rör och häll i buljong när det behövs.

Obs! Fortsätt att hålla koll på riset hela tiden.

6. I en annan stekpanna häll i olja och den hela, mosade vitlöksklyftan. Låt steka i någon minut. (obs! viktigt att vitlöken inte bränns)

7. Tillsätt svampen och stek på hög värme tills de känns klara (ca 10-12 minuter högst). Vid slutet kan man tillsätta någon matsked buljong om man tycker att det behövs. Ta ut vitlöksklyftan. Hacka och tillsätt persilja.

8. När det kvarstår ca 5 minuter tills riset är klart (kärnan inuti är fortfarande lite hård), tillsätt svampen i riset och rör runt. Spara några svampar till att garnera med.

9. När risotton känns klar stäng av plattan, riv ned parmesan, det resterande smöret och persiljan. Rör runt och lägg upp på tallrikar. Riv över extra parmesan om det önskas och garnera med svamp.

Buon apetito!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Riktigt god risotto med karljohansvamp

  1. Ping: Vin till Karl Johan-svamp – hur ska man tänka? | Sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s