Asti Spumante och Moscato d’Asti vad är skillnaden? …dessutom recept på Crema al mascarpone med blåbär

48_quadro67_quadro76_quadro

Moscato d’Asti och Asti Spumante är båda vita söta viner producerade av druvsorten Moscato Bianco runt byn Asti i området Langhe i regionen Piemonte i Italien (phu!).

Skillnaden är väl egentligen att den första är ett spumante, dv.s. ett mousserande vin, medan den sistnämnda kan vara allt emellan vivace dv.s. naturligt lätt bubblande och tranquillo som betyder lugn och i detta sammanhang antyder på vinets mycket få eller helt frånvarande bubblor. Moscato d’Asti jäser inte lika länge som Asti Spumante och blir därmed sötare och med en något lägre alkoholhalt.

I Piemonte är det ju egentligen de röda vinerna som regerar men de flesta producenter av Barolo, Barbaresco, Barbera, Langhe Nebbiolo osv. gör även ett Asti Spumante och/eller ett Moscato d’Asti.

Dessa söta (ofta bubbliga) viner har visat sig vara perfekta till desserter med mycket syra, ofta med något typ av frukt eller bär som huvudingrediens. En klassiker är Jordgubbar marinerade i lime och råsocker serverade med Crema al mascarpone.  Lite utanför säsong för tillfället så jag ger mig på en sensommarvariant med blåbär.

images

Crema al mascarpone con mirtilli

Ingredienser: 4 dl blåbär, 250 gr mascarpone, 3 ägg, 1,5 dl florsocker, (ev. 1 dl vispgrädde)

Mascarponekräm:

1. Dela äggvitor och gulor.

2. Vispa socker och äggulor fluffigt. Blanda i mascarponeosten.

3. Vispa äggvitor till ett hårt skum. Blanda i mascarponesmeten.

4. Vispa ev. 1 dl grädde och blanda i.

Varva kräm och bär i portionsskålar/glas och dekorera med en Lingua di gatto, ett savoiardikex eller liknande. Servera med ett glas Moscato d’Asti.

För jordgubbsvarianten marineras gubbarna först i 2 msk råsocker och skalet och saften av en lime.

En nyhet för i höst är att superproducenten Ferdinando Principiano kommer in med en riktigt bra Moscato d’Asti (74634) på ordinarie sortimentet på SB. Pris 130 kr.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Nyhet, Recept, Uncategorized, Vin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s