Hasselnötskaka utan mjöl

nocciola2-ok

Piemonte erbjuder mer än “bara” vin. Hasselnötter är faktiskt en av regionens stora stolheter och här tillverkar man den, enligt mig, godaste nougaten i världen.

En annan specialitet är den här hasselnötskakan som verkligen tar smak av nötterna eftersom den är helt utan mjöl. Perfekt för glutenallergiker och de med en förkärlek till löjligt lätta recept.

Torta di nocciole senza farina

Ingredienser för 6 personer:

200 gr rostade och hackade hasselnötter

200 gr socker

4 ägg

en nypa salt

1. Dela upp äggen i gulor och vitor i två olika bunkar.

2. Vispa äggulor med socker och salt. Rör sedan ned nötterna.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned det i nötsmeten.

4. Häll smeten i en smörjd form och ställ in i ugnen på 180°C i 35-40 minuter.

Servera med en annan specialitet från Piemonte, den härliga krämen Zabaione eller ringla över lite (eller mycket) uppvärmd Nutella och garnera med hela rostade hasselnötter.

Ett dessertvin som är en perfekt matchning är det regionala Passito di Erbaluce. Dock lite svårt att få tag på så testa att kombinera nord med syd och servera det mer lättillgängliga sicilianska dessertvinet Passito della Pantelleria.

Buona abbuffata!

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Recept och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hasselnötskaka utan mjöl

  1. Älskar hasselnötter och att baka med dessa. De har en så ljuvlig smak!

  2. Maria B skriver:

    Testat! Det är farligt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s