Giacomo Fenocchio – traditionell Barolo som gör gamla metoder nya

fenocchio-azienda

Claudio Fenocchio

Hur påverkas ett vins identitet i en värld av förändringar? Vissa följer med i marknadens trender andra håller stenhårt fast i traditionerna. Idag kan ni läsa om en vingård som sedan fem generationer fortsätter att göra vin som man lärt av historien. Ett arbete som präglas av en stor respekt för naturen, jorden och gamla anrika vinmakarmetoder. Farfars förlängda skalkontakt blev faktiskt en förändring men utan att rubba vinets ursprungsidentitet.

Azienda Agricola Giacomo Fenocchio håller till i Bussia ett par kilometer öster om Barolo och gör vin på ett ca 10 ha stort område med vingårdar i Bussia di Monforte d’Alba, Villero in CastiglioneCannubi in Barolo och Falletto.

–       Jag är uppvuxen i Bussia och min familj har producerat vin här under fem generationer. Jag respekterar och älskar det här området som aldrig slutar att tillfredställa mig, förklarar Claudio.

Till största del produceras Barolo från de olika cru-områdena men här tillverkas även bl.a.  Dolcetto d’Alba Barbera d’Alba och Roero Arneis.

–       Sedan några år tillbaka har jag återupptäckt en metod som användes av min farfar. Lång maceration, upp till 90 dagar på druvskalen, berättar Claudio.

Nyligen skrev vinmagasinet Wine Enthusiast om Giacomo Fenocchio och gav höga poäng till många av deras viner. Bl.a fick just 2008 års version av Barolo Bussia som macererat 90 dagar på druvskalen hela 97 poäng.

–       Nästa år kommer vi ut med en 2010-års specialupplaga av Barolo Bussia 90 Dì och jag är mycket stolt över resultatet.

slide-5

Bröderna Claudio och Albino är själva fullt ansvariga för skötseln av vingårdarna vilket sker med stor respekt till naturen. Vingården är inte certifierat ekologisk men deltar i det europeiska programmet för ej användande av kemikalier.

–       Jag inspireras av min far såsom han inspirerades av sin.       Vinets identitet har inte förändrats genom tiderna utan stilen är klassisk såsom den alltid har varit. Det enda som har förändrats är redskapen.

Just nu har förberedelserna inför skörden påbörjats och bröderna Fenocchio går runt på vinfälten för att ta bort de överflödiga druvklasarna för att garantera den goda kvaliteten utan att för den sakens skull störa den ekologiska balansen. De anser att man inte ska plocka bort för många klasar men heller inte för få.

–       Vi ligger lite efter i mognadsprocessen jämfört med de senaste åren men det är fortfarande varmt på dagarna och svalt på nätterna vilket är mycket bra för att om en dryg månad kunna skörda druvor av god kvalitet, förklarar Claudio.

slide-azienda3

Det som kännetecknar Azienda Agricola Giacomo Fenocchio är, förutom i vissa fall mycket skalkontakt, ett mycket traditionellt vinmakeri. Jäsningen sker alltid på naturlig väg utan tillsatt jäst. Temperaturen under jäsningen hålls konstant enbart genom daglig remontage. Lagring sker i stora ekbehållare (upp till 50 hl) och aldrig någonsin i små ekfat, barriques. Detta för att druvkaraktären ska behållas i så stor utsträckning som möjligt.

Vingårdens filosofi kan sammanfattas genom att ge Claudios far, Giacomo Fenocchio, sista ordet.

Trovare nuove formule potrà essere interessante, ma più si sperimenteranno cose nuove e quindi diverse, più il nostro vino sarà unico”.

(Att hitta nya formler kan vara intressant, men ju mer man experimenterar med nya, och därmed annorlunda, tillvägagångsätt desto mer kommer vårt vin att vara unikt.)

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Vin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Giacomo Fenocchio – traditionell Barolo som gör gamla metoder nya

 1. Nja, skalkontaken i Claudios fall (får inte intrycket att bröderna är helt överens) är nog relativt måttlig trots allt men i övrigt oerhört traditionell som du beskriver. Roagna kör just 90 dagars macerering men det är ju kul men helt galet eftersom man då får vänta i typ 30 år i Barolo på att vinerna ska mogna. 😉 Hur som helst väldigt trevligt inlägg! Denna traditionella vinbonde har blivit riktigt populär sista åren framförallt i Sverige på flera bloggar och det med rätta. Precis den typen med gummistövlar och jord under naglarna med fokus på att bevara terroir och göra eleganta viner utan moderna tillhyggen som fransk ek etc som jag verkligen uppskattar. Bussian han gör är grym! Ska ned med en polare i november och besöka honom.

  Du kan läsa mina noteringar från bussia 2006 här:
  http://ultimatewinekick.blogspot.se/2013/09/showdown-bussia-vineyard-barolo-2006.html

  • sentiamo skriver:

   Tack för komplimanger. Jag trodde att det var Barolo Bussia 90 dì som hade 90 dagars macerering (det låter ju dessutom så på namnet :)) men jag kan ha uppfattat saken fel. Vad kul att ni ska besöka dem. Blir ganska avis faktiskt.. Jag uppskattar själv just den här stilen som känns ren, ärlig och självklar. Skitiga naglar, gummistövlar och kärlek till jorden är ofta ett gott tecken. Trevlig blogg du har förresten och intressant inlägg om Bussia 2006. Buon viaggio e salutami Claudio!

   • Hmm.. Missade i din text att Claudio verkligen sagt att de verkligen skulle göra en 90-dagars urlakningsversion. Var kommer intervjun med Claudio ifrån? I så fall så är det ju intressant även om jag tycker det är precis lika galet som i fallet med producenten Roagna länge gjort med följden att man ombeds vänta korka upp i decennier.

 2. sentiamo skriver:

  Det var faktiskt jag som gjorde intervjun med honom då han stolt berättade att han tagit upp sin farfars sätt att macerera i 90 dagar. Som du också kan läsa i intervjun kommer en specialedition 2010 ut nästa år.
  Galet eller inte, det får du ta med honom när ni ses 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s