Bagna càuda – vegetarisk förrätt från Piemonte

bagna-caoda_04

Bagna cauda i ”fujot”

Bagna càuda är en vitlöksdoftande, varm dipp som mest kan liknas vid en italiensk smakrik variant av fransmännens fondue.

Tidigare serverades den ofta i en stor gryta mitt på bordet medan man numer brukar servera den i enskilda små värmekrus till varje gäst, s.k. fujot. I såsen doppas säsongens grönsaker i oändlig variation, råa och tillagade.

Uppkomsten är inte helt klar men man tror att den varma dippen brukade serveras till småfrusna vingårdsarbetare efter en lång dag ute på fälten. Ett recept som inte tog fäste bland aristokratin då det då (till skillnad från nu) var ofint med vitlöksdoftande andedräkt.

Vitlök, sardeller, smör och olja är basingredienserna men det finns många olika lokala varianter på receptet. I vissa delar av Piemonte kan man även bli serverad bagna càuda kryddad med tryffel.

I Italien är man mycket noga med att mat inte får vara svårsmält och när man tillagar t.ex. vitlök är det mycket viktigt att detta görs med omsorg så att smaken blir mild och söt. I det här receptet låter man den mjukna i mjölk innan den blandas med övriga ingredienser.

Testa att bjuda dina vänner på bagna càuda som vegetarisk, god och nyttig förrätt. En kall enkel, somrigare variant är toskanarnas “Pinzimonio”.

bcauda

Bagna Càuda

Ingredienser: 3-4 vitlöksklyftor, ca 10-15 sardeller (1/2 liten burk), 1/2 dl olivolja, 25 gram smör, 1/2 dl mjölk (ev citronsaft och zest), Att doppa: råa och kokta säsongsrönsaker såsom t.ex. blomkål, pumpa, zucchini, brytbönor, kronärtskockor, endivesallad, salladslök, paprika, morötter, potatis och andra rotfrukter.

1. Finhacka vitlöken och blanda med mjölken. Låt stå i en timme i kylskåpet.

2. Häll över vitlök och mjölk i en kastrull. Låt sjuda på låg värme.

3. Hacka sardellerna i småbitar.

4. Smält smör och olja i en kastrull utan att den kokar. Häll i mjölk och vitlök.

5. Blanda ordentligt tills vitlöken smält samman med såsen.

6. Tillsätt sardellerna. Rör runt på svag värme i minst 20 min tills allt smält samman.

7. Servera varm i värmekrus eller direkt i kastrullen och doppa grönsakerna däri.

Ps: För mer friskhet och syrlighet kan man tillsätta citronsaft och zest i slutskedet.

Ps2: ett sätt att ta till vara på överbliven sås är att göra en smakrik äggröra i det som återstår alt. använda det som smaksättare i smörgåsarna till picknicken dagen efter.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Recept, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s