Giuseppe Cortese skriver vinhistoria i Barbaresco

Giuseppe Cortese

Giuseppe Cortese

Azienda Agricola Giuseppe Cortese är en familjeägd vingård i hjärtat av Piemonte med ca 8 ha vinfält i området Rabajà strax söder om del lilla staden Barbaresco som ligger mittemellan städerna Alba och Asti.

Familjen har bott och levt av jorden i det här området i tre generationer och det är just den traditionen som avspeglar sig i vinerna. Det har alltid fallit sig naturligt för medlemmarna av familjen Cortese att bygga upp en bank av kunskap kring detta ”terroir” och druvsorten Nebbiolo.

– Vi har alltid gjort vårt vin inom familjen, utan någon extern hjälp och utan att titta på hur andra gör. Vi inspireras av traditionellt vinmakeri, förklarar Gabriele, Giuseppe Corteses svärson och kommersiellt ansvarig på vingården.

Det var Giuseppe Cortese, född i Barbaresco, som först såg potentialen i de viner som familjeföretaget producerade. Han arbetade även som rådgivare till några av traktens mest prestigefulla vingårdar innan han bestämde sig för att satsa på sin egen vingård. Genom att förbättra vinifieringstekniken och köpa mer land förändrade han det fokus som familjeföretaget tidigare haft för att satsa på vin av hög kvalitet.

Han son, Piercarlo, gav en hjälpande hand efter att ha avslutat sina studier i enologi i Alba.  Giuseppes fru Rossella och dotter Tiziana med familj är även de en viktig del av familjeföretaget när det gäller försäljning och PR.

– Med hårt jobb och mycket passion har vi skapat en verklighet som kommit att bli en viktig del av historien om Barbaresco, säger Gabriele.

Cortese Giuseppe-Barbaresco Rabaja' 1971

Barbaresco Rabaja’ 1971

Vinerna i Barbaresco är, precis som i Barolo producerade av druvsorten Nebbiolo. Det som skiljer vinerna åt är förutom området och jordens olikartade karaktär är även vinifieringen. Barolo lagras t.ex i minst tre år medan Barbaresco i minst två.

– Barolo brukar beskrivas som ett lite mer kraftfullt vin med lång lagringspotential medan Barbaresco är ett lite mer elegant vin, förklarar Gabriele.

En av de saker som gör vingården Cortese speciell är att den innehar en av de största och finaste cru-vinfälten i Barbaresco, Rabajà. Det är druvorna från det fältet som blir till vingårdens stolthet; Barbaresco Rabajà.

–       Vid de bästa årgångarna gör vi även en Barbaresco Rabajà Riserva som lagras på stora ekfat (botti) under 7 år, ett helt unikt vin som inte liknar någonting annat, förklarar Gabriele.

abbreviazioni_

Corteses vinmakarfilosofi är: noggrannhet på vinfälten, försiktigt användande av modern teknik och traditionellt omhändertagande av druvorna i vinkällaren. Varje del av vingården är unik och tas om hand utefter dess speciella karaktär. Man använder sig enbart av stora ekfat och mestadels använda (6-7 år gamla) men i olika storlekar för att maximera de olika druvornas möjligheter.

Just nu mognar druvorna ute på vinfälten i Barbaresco och väntar på att bli utvalda och plockade.

–       2013 kommer att bli en klassisk årgång eftersom vi inte haft någon extrem värme. Om mognaden fortgår som den ska kommer vi att kunna skapa mycket fina viner även i år, berättar Gabriele.

Ps. Azienda Agricola Giuseppe Cortese har i år börjat ett samarbete med vinimportören Savino och kommer därmed, till svenskarnas stora lycka, att snart finnas tillhands även här uppe i norr. 

Det här inlägget postades i Italien, Vin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s