Bästa årgången på tjugo år för mousserande italienare

Vigna Trentino

Man siar att 2013 kommer att bli en fantastisk årgång för italienskt bubbel. Druvorna har kommit till exakt rätt mognadsgrad vid exakt rätt tidpunkt, något som inte hänt på tjugo år.

Jean-Francois Cocquard, enolog på Tenuta Mazzolino i Oltrepò Pavese anser att 2013 kommer att vara en fantastisk årgång tack vare de perfekta klimatiska förhållandena.

– Värmen kom senare än vanligt, något som visat sig vara idealiskt för att uppnå en perfekt mognadsgrad för druvor avsedda för mousserande vin, förklarar Cocquard.

Druvorna måste ha en speciell karaktär för att vinet på bästa sätt ska förvandlas till mousserande genom en extra jäsning på flaska. Sockerinnehållet och syrligheten är två viktiga komponenter.

Förra året producerades 30% mindre än vanligt på grund av meteorologiska faktorer framförallt under mognadsprocessen. I år ser det dock ut som att produktionen kommer att öka med 35% – 40% jämfört med förra året. Dessutom har värmen i augusti sett till att det ser mycket ljust ut även gällande kvaliteten . (ANSA 26/8-2013)

För att läsa mer om italienskt kvalitetsbubbel klicka här.

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Vin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s