“Beaujolais lovers are living the dream right now”

Nyligen provade Stephen Tanzer (International Wine Challenge) viner från Beaujolais. De tre provade årgångarna (2011, 2010 och 2009) tycks alla vara av ypperlig klass. Det som förvånar vissa är att de dessutom uppvisar en mycket god lagringspotential.

Årgången 2011 har en fruktig och omedelbar karaktär. Den varma våren och sommaren gjorde dock att flera vinmakare valde att skörda tidigt (i vissa fall redan i början av augusti) för att undvika övermogna druvor med låg syra. Typiskt för årgången är därmed en blandning av mörkröd mogen frukt och vissa mer gröna och gräsiga toner. Vinerna kan drickas nu men många 2011:or vinner på att lagras i minst fem år till enligt bedömningen av IWC.

2010-års syrliga och strama karaktär skiljer sig från vad beaujolaisälskare vanligtvis tycker om och vinner på att lagras i tio år eller mer.

2009:orna befinner sig, enligt bedömaren i en kantig och monolitisk fas just nu och är inte alls lika fruktiga som för ett år sedan. Därmed uppmanas tålamod även gällande denna årgång som även denna bäst avnjuts om ett drygt decennium.

Slutsatsen är alltså att tre fina årgångar av Beaujoulais finns att vänta om en sisådär fem till tio år eller mer. För de otåliga uppmanas dock försiktighet och noga dekantering.

Toppen på listan:

2011 Domaine des Terres Dorees (Jean-Paul Brun) Fleurie Grille Midi 93p

2011 Jean Claude Lapalu Brouilly la Croix des Rameaux 93p

2011 Domaine Marcel Lapierre Morgon Marcel Lapierre MMXI 93p

2011 Yvon Metras Fleurie L’Ultime 93p

Det här inlägget postades i Nyhet, Vin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s