Sammanhanget är det nya rosé

46913_10151830782869283_469733555_n

En vän berättade nyligen för mig att han varit på lunch hos sin farfar på den toscanska landsbygden och där bjudits på hemgjort vin serverat ur en gammal Vermouth-flaska. Det bjöds till en tallrik musselsoppa och den gamle mannen berättade stolt hur han kommit över vinet från en granne för 1 € / liter.

Färgen var mörkt gul och påminde om ett orange-wine , d.v.s. (i kort) ett vitt vin som macererar tillsammans med skalen och får en starkare färg och karaktär. Smaken och doften skulle, enligt min vän, vara näst intill godtagbara för en gom förberedd på ett biodynamiskt, lätt oxiderat, sulfatfritt naturvin.

När man dricker vin och äter mat bedöms smak, doft och utseende på ett mer känslomässigt plan än vad vi kanske är medvetna om.

Kontexten har en stark påverkan på våra sinnens bedömning och borde kanske tas på större allvar både när man anordnar en middag hemma och provar vin professionellt.

Jag förstår att många skulle ha gjort en annorlunda bedömning av det ovan nämnda vinet om serverat under en vinprovning av  naturliga viner (kanske även serverat i en annan flaska ..). Men, i min mening, är stunden tillsammans med farfar, en tallrik musslor och Vermouthflaskan oslagbar. Det får mig att tänka på att vinprovning i njutningssyfte är så mycket mer än klinisk användning av sinnena. Även ett till synes skitäckligt vin kan hitta sin plats i rätt sammanhang.

Sammanhanget är den krydda som påverkar och snedvrider varje smaklöks- och näsborres arbete och som gör varje ögonblick speciellt och unikt.

Det här inlägget postades i Italien, Sinnen, Uncategorized, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s