Aubergine i ugn med mozzarella, tomat och basilika

IMG_2573IMG_2574

Världens mest underskattade grönsak är utan tvekan auberginen, äggplantan eller, som man också kan kalla den,  la melanzana.

Jag upptäckte just att jag ännu inte tipsat er om ”Melanzane alla parmigiana” som är en slags vegetarisk lasagne utan pasta. Friterade eller grillade skivor aubergine som varvas med en god tomatsås, mozzarella och parmesan och sedan tillagas i ugnen. Det är ett recept som kommer att dyka upp inom kort. Det är ett löfte.

Här kommer däremot en annan variant med liknande smaker som uppkom genom kreativ improvisation en ljum kväll i Florens för cirka åtta år sedan.

Melanzane ripiene di amore

Ingredienser: 2 aubergine, en ask körsbärstomater, två mozzarellor, ett knippe basilika, vitlök, olivolja, salt och chilipeppar.

1. Dela auberginen på mitten och skär ut innanmätet som hackas i bitar.

2. Salta de urgröpta halvorna, lägg i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på ca 175 C i ca 10 min.

3. Stek auberginehacket i olja, chilipeppar, salt och vitlök tills lätt mjuka.

4. Skär tomaterna och mozzarellan i bitar.

5. Ta ut halvorna och fyll med tomater, mozzarella, basilika och auberginehacket.

6. Häll över rejält med olivolja salta och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Om auberginen inte känns klar, lägg över aluminiumfolie och låt stå i ugnen tills klara.

Servera som vegetarisk huvudrätt med en bit surdegsbröd eller ha som tillbehör till t.ex. kyckling. Servera med ett vitt vin med mycket karaktär som vuxit upp i solen t.ex. på Sicilien eller i Californien.

Buon apetito!

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Aubergine i ugn med mozzarella, tomat och basilika

  1. Siv skriver:

    Mums så gott, det ska testas senare i veckan!

  2. Jag har gjort något liknande, det är riktigt gott! och perfekt för mig som drar ner på kolhydraterna och helst äter vegetariskt!

  3. sentiamo skriver:

    Ja det är supergott. Verkligen att rekommendera. Dessutom perfekt för både LCHF- fantaster och de som vill dra ned på köttkonsumtionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s