Hur länge kan en vinflaska vara öppen utan att vinet blir dåligt?

Det är en fråga jag ofta får och svaret blir ofta luddigt. Det beror ju på så många olika faktorer. Vissa viner håller sig längre uppkorkade än andra även om de generellt håller sig längre än vad många tror. De faktorer som påverkar är allt från procenthalten alkohol, sockerinnehåll, årgång, druvsort till vinets struktur och druvornas växtplast och dess omständigheter.

Vid den vanligaste av situationer kan man följa tredagarsregeln. D.v.s. att sätta tillbaka korken på vinet och ställa in det i kylen (oavsett färg) och sedan konsumera det inom tre dagar. Om det är ett rött vin tar man lämpligen ut det ur kylskåpet ca en timme innan för att det ska uppnå rätt serveringstemperatur (14-18 C).

Eftersom vin är känsligt för syre kommer vinet att förändras i kontakt med detta och inte vara exakt samma vin första, andra och tredje dagen. Smak, doft och färg kommer med all sannolikhet att förändras.

Det finns olika metoder för att hålla vinerna fräscha längre. I restaurangbranchen är detta en viktig faktor eftersom man kan erbjuda fler viner på glas om man lyckas hålla vinerna vid liv längre i öppnad flaska. På vinbaren där jag jobbade i Italien experimenterade vi med en mängd olika metoder alltifrån vacum och gas till Enomatic-maskiner. Det sista är en maskin innehållande kväve som håller rätt temperatur samtidigt som vinet kommer ut i rätt serveringsmängd enbart genom att trycka på en knapp. Dessa har blivit mer och mer populära eftersom de gör det möjligt för kunden att prova många olika (även dyra) viner utan att det behöver kosta skjortan. Det är dock tyvärr få som har möjligheten att installera en sådan maskin i hemmet.

Utvecklingen går framåt hela tiden och titt som tätt kommer nya redskap för hur man på bästa sätt avnjuter en flaska vin i flera omgångar. Något som gläder alla de som helst vill slippa boxviner och huvudvärk (något som i många fall även går hand i hand) samt önskar servera olika vin till olika rätter under en middag eller lunch.

En av de sensate apparaterna är den här:

För att läsa mer i ämnet gå hit.

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Nyhet, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s