Mat i svenskt hett klimat

IMG_2527 IMG_2550

Efter flera veckor av ovanligt varmt klimat för att vara Sverige infinner sig ett begär efter en viss typ av mat. Sådan mat vi kanske brukar äta men som aldrig smakat så gott som just nu. Värmen påverkar varje del av vår kropp.

Smaklökarna ligger liksom utfällda prästkragar på den uppsvällda tungan och kippar efter stimulans, i form av likväl temperaturskiftningar som fräsande bubblor.

Skapelsen fullständigt kräver tillbaka de utsvettade mineralerna. Något som den  ständigt påminns om av en ofrivillig droppe havsvatten på tungan, en fuktig överläpp eller doften av varm kalksten.

IMG_2456IMG_2435

Vanligtvis lugnar man de nya behoven genom att kliva upp ur havet och fullständigt devorera första bästa kiosk, deras sortiment av glass, lättsaltade chips och mineralvatten.  I själva verket skulle man lika gärna kunna hänga sig på dörren till närmaste apotek och köpa sig en burk magnesiumtabletter att suga på.

Jag håller med om att alternativ två kan tyckas lite småtorrt och antigourmandiskt och vill därmed ge rådet att passa på att njuta av det kroppen och smaklökarna i detta ögonblick är mest mottagliga för.

Aldrig har dessa godsaker varit så delikata i Sverige som just nu:

Lupini marinerade i saltlag och lättsaltade chips som tilltugg till ett glas Franciacorta.

– Ett berg färska extra saltade räkor tillsammans med ett extra mineraliskt, extra svalt Chablis.

– En buffé av fet svensk fisk såsom strömming, lax, gädda, böckling samt eventuellt någon smarrig kräfta. Servera tillsammans med säsongens grönsaker med röd paprika (gärna rostad och marinerad på franskt vis) och haricot verts i fokus.  Avnjut med ett kallt extrabubbligt ljust öl.

– Avsluta med egentillverkad citron- eller limeyoghurtglass serverad med färska bär.

Tips! Gå in i en matbutik utan någon färdigskriven inköpslista, töm hjärnan på konventionella regler och  följ enbart suget i kroppen . Vips så fylls varukorgen med den perfekta sommarmaten.

Ps. en kort yogasession utanför ICA kan komma att vara nödvändig. Ds.

Det här inlägget postades i Mat, Recept, Sinnen, Vin. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mat i svenskt hett klimat

 1. Emilie skriver:

  Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s