Vandaler förstör 5 år av Brunello – Låter vinet forsa ur faten utan att stjäla en enda flaska

bottigrande

Signor Soldera vid sina ekfat

I veckan utsattes en av de mest presigefulla vinproducenterna i Italien, Gianfranco Soldera, för vandaler och fem år av det högklassiga vinet Brunello di Montalcino förstördes. Förövarna slog in dörren till vinkällaren och lät hela vinproduktionen från 2007 till 2012 forsa ut över golvet och ned i golvbrunnarna, utan att själva ta med sig en enda flaska.

Det kan därmed fastslås att det inte var några passionerade vinälskare som den 4 december bröt upp 10 stora fat av värdefullt Brunello di Montalcino och lät en flod av 62.600 liter vin gå till spillo till Gianfranco Solderas stora förtvivlan.

-Det är en gest som inte är värd ett endaste adjektiv, säger han och blir uppbackad av producenterna i Montalcino, en by i närheten av Siena i Toscana.

gianfrancogrande

La tenuta Case Basse, köptes av Gianfranco och Graziella Soldera 1972 och består av 23 hektar totalt varav 6 hektar tillägnats vinodling för en produktion av ca 10.000 flaskor/år.

– Ingen kan stoppa vårt arbete och vår kärlek till den här jorden och de produkter som den föder, säger den ännu ej uppgivna familjen om det inträffade.  När Gianfranco intervjuades av den statliga kanalen Rai 2 på nyhetsprogrammet Tg2 berättade han att han aldrig tidigare någonsin hotats och att det som inträffad är helt oförklarligt. Han uttryckte även sin rädsla för att producenterna i Montalcino nu inte längre kan vara trygga.

Nu går ryktet om att det inte handlar om vilka vandaler som helst utan att vinkällaren förstörts av en annan producent eller en organisation. Men Sienas borgmästare, Silvio Franceschelli håller inte med.

– Det är bara fantiasier att tänka att det är organiserad brottslighet som ligger bakom det här brottet, i ett område som Montalcino, där man forfarande lämnar nyckeln bakom dörren när man går hemifrån, säger han.

Nu har vinmakarorganisationen Il Consorzio del Brunello di Montalcino gått samman för att hjälpa Soldera efter det hemska attentatet. De andra producenterna i området är alla överens om att det här är en akt som slår tillbaka på dem alla och donerar nu vin för att underlätta för la Tenuta Case Basse.

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vandaler förstör 5 år av Brunello – Låter vinet forsa ur faten utan att stjäla en enda flaska

  1. Ping: Brunellomördaren arresterad | Sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s