Hemkört v/s Hemkörning

Nu är det klart att Systembolaget ska lansera sin hemkörningsservice. Den ska först provas under en period i några få områden för att se att det svenska samhället inte slår slint totalt.

Man är rädd för att alla kommer att sitta inlåsta i sina lägenheter och hus och bara öppna dörren för alkoholbudet. Vi kanske blir ännu mer asociala, avskärmade och alkoholiserade än vad vi redan är. Nu behöver vi inte ens gå till affären för att få vår dagliga promilledos. Det finns så mycket svärta i alltsammans att när man tänker på det vill man helst bara stänga in sig i en mörk vrå med ett helrör hemkört och självdö.

Nej, skämt åsido. Det är fruktansvärt att tänka på alla som faktiskt lever i ett beroende för att inte tala om de som lever ett liv i social fobi. Det ska ju vara roligt att leva. Ett glas vin ska vara festligt i goda vänners lag. Allt blir så smutsigt när man hela tiden tvingas tänka i negativa banor. Jag undrar om inte all den här vaksamheten och konstanta kontrollen över människors alkoholkonsumtion inte gör allting värre? Eller i alla fall mer ångestladdat och ångest kan ju leda till att många tar till flaskan. Det är en ond cirkel.

Skulle vi inte må bättre av att ha en mer avslappnad attityd till alkohol? Ett glas vin till lunchen en tisdag kan inte vara värre än en totalfylla på fredagen. Vad är det för fel på oss som inte har några spärrar och behöver tydliga gränser, såsom monopol och lagstadgade öppettider? Det måste finnas studier på det här. Är nordeuropeer hjärntvättade av samhällets attityd eller är vi genetiskt inkapabla att klara av en normal alkoholkonsumtion?

Systembolaget börjar med hemkörning. Kan vi börja med att inte göra en så stor grej av det hela?

Det här inlägget postades i Kommunikation, Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hemkört v/s Hemkörning

  1. Robert skriver:

    Bra skrivet!
    Vi svenskar är alltför kuvade av statliga direktiv och rädda/fega för att ta eget ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s