Tonfiskmackan of my life!

Ett av mina starkaste smakminnen är från den tid då jag som världsvan, vuxen och självsäker tonåring på väg in i vuxenvärden bodde i Mellanöstern (den obligatoriska “hitta-sig-själv resan”), närmare bestämt i Eilat, på Israels sydligaste spets doppad i Röda havet.

Vilka bagerier!

Smördegen regerade på alla fronter och i alla former.

Efter att ha provat mig igenom alla de olika varianterna av små inbakade munsbitar med champinjoner och ostsås, tomat och mozzarella, färskost med vallmofrön på toppen, spenat osv fastnade jag för det underbara tonfiskpaketet. En halvmåneformad gudomlighet med mosad potatis i botten, tonfisk ovanpå och massor av hackad chili på toppen. Det sprängfyllda, bombsäkra (!) knytet gjorde mig lycklig där jag stod lutad mot den låga, ljusa stenmuren och tittade på de stora, ljusbruna kackerlackorna springa förbi på långa ben i rasande fart. Gassande sol i ansiktet och doften av nygräddad smördeg och färskpressad mangojuice. Ljudet av det harklande israeliska språket och klungande lata skratt blandades med Lenny Kravitz “I want to get away, I want to fly away…” från bageriets obligatoriska mini-TV.

Jag försökte återskapa detta minne och gjorde en lite större variant av ett helt smördegsark. Sönderkokt potatis mosad längst ned, massor av (god) tonfisk (i olja) ovanpå och så chili efter behag allra längst upp. In i ugnen och servera med en tomatsallad i små kuber kryddad med Zatar (kryddblandning som till mesta delen innehåller timjan) och en Maccabee, Gold Star eller vilken öl som helst. Färskpressad mangojuice funkar även det aldeles utmärkt.

För en mer genuin upplevelse kan man även återskapa knattrandet av kackerlacksfötter på valfritt vis och Lennys låt finns på Spotify. Solen blir kanske den svåraste uppgiften.

Bete Avon!

Annonser
Det här inlägget postades i Mat, Recept, Sinnen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tonfiskmackan of my life!

  1. Eva Djerf-Nichols skriver:

    Verkar jättegott hoppas vi får smaka en sådan tonfiskmacka när vi kommer ner till er datum måste nog planeras in snart /Hälsningar faster Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s