Pizza med eftersmak av kvinnoförtryck

Min vän Ola Wiklander rapporterar titt som tätt från min gamla hemstad Florens om saker som händer och sker. Han bor där till och från och driver reseföretaget Upplev Italien som anordnar resor med det lilla extra till Italiens mest genuina vattenhål.

Idag damp en bild på en pizzakartong ned i mailen. Tråkigt, tycker ni. Vad skulle kunna vara så spektakulärt med en pizzakartong? Jo, ganska mycket faktiskt.

Denna extraordinära transportlåda hade nämligen ett motiv som här i Sverige, minst sagt, skulle ha väckt debatt. Annat än supersolbrända H&M-modeller, här pratar vi kvinnoideal av en sexuellt anspelande, lite mer gubbsjuk sort.

Italienare är ju kända världen över för sin skeva syn på kvinnor i allmänhet. Men, något som inte många vet, är att de själva fortfarande lever kvar i Casanova-myten om att de skulle vara världens bästa älskare och charmerande gentlemen. Visst kan det även finnas den sorten, precis som de finns i Sverige och i resten av världen. Men, om man talar generiskt har l’italiano medio en anorlunda kvinnosyn än medelsvensson. Det är den här pizzakartongen ett bevis för.

Som svensk tjej i Italien känns det ibland som man varje dag hoppar in i en bur full av vilda lejon i kampen om att få litet respekt. En kamp som i många fall är helt meningslös men som man blir tvungen att ta för att inte helt förlora sin dignitet. Jag försökte i många år men insåg tillslut att jag, ensam inte kunde förändra ett samhälle med djupt inpräntade sociala regler och uppfattningar om att kvinnan ska vara på ett visst sätt och mannen på ett annat.

Det är bara så synd om de unga kvinnor som växer upp i Italien idag. Starka individer med drömmar som i takt med att de inser faktum monteras ned och tillslut hamnar i skymundan för ett liv bakom hemmets lyckta dörrar. Drömmarna förvandlas till att vilja dansa lättklädd i TV på bästa sändningstid eller, kanske att få stå modell för kvarterets pizzakartonger…

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Mat, Nyhet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pizza med eftersmak av kvinnoförtryck

  1. Daniel skriver:

    den pizzakartongen har jag också sett! pizzerian på via dell’oriuolo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s