En 75’a Champagne tack!- Producentprovning med Champagne Ellner ger bestående men

Gårdagen bjöd på ett möte med ett champagnehus från Epernay som just nu är på besök i Sverige, Domaine Charles Ellner.

Det är ett av de få stora champagnehusen som fortfarande är familjeägt. Det var Emmanuelle Ellner som tog emot oss tillsammans med Christine Marono, exportchef och i stort sett familjen Ellners adoptivdotter. Hon har arbetat där sedan hon var mycket ung och har i mångt och mycket vuxit samman med företaget.

Det var VinContoret som bjudit in till provning och fem olika champagner avsmakades varav den sista var en överraskning. Champagne Cuvée de Pompadour, Champagne Ellner Rosé Brut,  Champagne Ellner Resérve Brut, Champagne Ellner Premier Cru var de fyra första.

Rose'

Rose’

Nummer ett finns på ordinarie sortimentet på SB och är en klassisk enklare champagne med rena toner och en viss brödighet, framförallt i doften.

Rosévarianten var mindre intensiv i doften och i smaken framhävdes framförallt en bärighet där hallon dominerade. Här känns en okomplicerad brödighet lätt i smaken.

Champagne Ellner Reserve var min personliga favorit (undantag överraskning). Ren, citrus, mandelblom, äppelblom och ett runt moget avslut med längd. Doften är vitblommig med toner av persika, citron och nybakat bröd. Ett intensivt och finbubbligt perlage.

Jessica Andersson spanar in en bubblare

Champagne Ellner Grand Cru blev för mig till en solig dag med målarfärgsburken på armen. De kemiska tonerna tog överhanden och gjorde att jag tillslut blev oförmögen att känna någonting annat. När jag senare gick tillbaka kände jag en extremt intensiv doft av kastanjehonung. Fyllig i smaken och konsistensen med en mottagande syra och mineralitet. Intensivt och fint perlage. Detta är en matchampagne som skulle tåla ljust kött utan problem, ev. honungsmarinerat serverat med rostade kastanjer.

Serverad av Emmanuelle Ellner

Det sista vinet kom som en överraskning och en mycket positiv sådan. Årgångschampagne från 1975! Dosage Zero, dvs. inget tillsatt socker. En present från Familjen Ellners personliga samling som inte finns på marknaden.

Färgen mörkt halmgul med guldgula reflexer. Doften intensiv; först mogna äpplen, sedan jasmine, vanilj, svamp, blöt halm och regnig sommardag runt midsommar. Perlaget kändes som en kittling på tungan och var fin om än dock inte persistent. I munnen var det fylligt med en frisk syra. Gräddkola, äpple och svamp i smaken.  Avslutet är runt, mjukt, blommigt och håller i sig i vad som kan liknas vid en evighet. Vaniljtonen håller i sig längst.

Ett vin som satt djupa spår i mitt smakminne.

Charles Ellner, Blanc du blanc, dosage zero, 1975

Christine Marono berättade om en rose’ från 1973 avsmakad nyligen. Det hade varit en upplevelse för henne oförglömlig.

Avslutningsvis Christines ord om att njuta av champagne.

– Champagne is a pleasure! It is always a different pleasure for each one of us.

Ps. Det var även mycket kändistätt på provningen då både Jessica Andersson och Thomas G-son (låtskrivare och upphovsman till Loreens ”Euphoria”..) surplade champagne utav blotta livet.

Det här inlägget postades i Sinnen, Uncategorized, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En 75’a Champagne tack!- Producentprovning med Champagne Ellner ger bestående men

  1. carlnsfisk skriver:

    Åååå det lät lockande men champagneprovning. Jag blev ju genast sugen på att testa Cuvée Reserve finns den på systembolaget?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s