Om coccoli, crostini, I Mori och att grilla på olivkvistar

Detta bildspel kräver JavaScript.

En tidig morgon strax ovanför Lasta a Signa väcktes vi av mullrandet från motorsågar.  Skönhetssömnen avslutades illa kvickt.

Hemma hos min gode vän tillika, underbara människa, Ulrika kändes det som svensk högsommar. Barnen badade i en uppblåsbar pool och sprang barfota i gräset. Tre fullt påklädda män arbetade i olivlunden bakom den ännu stängda swimmingpoolen. Träden skulle snyggas till och fallna kvistar täckte marken.

– Då får vi väl grilla till lunch då, sa Ulrika och tog med sig Ola ”il padrino” Wiklander och åkte till affären.

De kom tillbaka med mat och vin för ett helt kompani och vi satte igång med förberedelserna.

Som antipasto serverades: Coccoli med Stracchino, Crostini Salsiccia-Stracchino & Pate’ di fegatini. Därefter skulle det komma att bli grillad bistecca (fiorentinsk biffstek), fläskfile’ och salsiccia serverad med en underbar sallad.

Till detta provade vi grannens hela vinsortiment, Azienda Agricola ”I Mori”.

Coccoli är friterad pizzadeg. Man rullar bollar som man friterar i olja, saltar och serverar med osten Stracchino som har en uppfriskande och syrlig smak. Traditionellt serveras detta med toscansk lufttorkad skinka.

Crostini gjorde vi på skivad baguette. Salsiccia är en korv som ofta innehåller bl.a. fänkål. Den gröps ur, ur sitt skal och blandas med Stracchino till en smet som breds ut på bröden. Sätt in i ugnen i några minuter.

Recept på Pate’ di Fegatini (Kycklingleverpate’) finns här.

De hårt arbetande männen såg vad vi var i färd med och kom för att hjälpa till med grillandet. Med olivkvistar och extrem orädsla för elden blåste de tillslut fram en riktigt sprakande brasa där vi sedan grillade våra toscanska specialiteter. Det smakade speciellt och lite bränt på vissa ställen, men underbart gott.

Vinerna från I Mori sträckte sig från en enkel Chianti Colli Fiorentini till en Brunello då de även äger vinfält i Montalcino. Priserna låg mellan 2.90 euro upp till strax över tian. Otroligt men sant så njöt jag mest av Chianti Colli Fiorentini som med sina typiska drag av det äkta toscanska livet passade bäst in i sammanhanget.

Vi provade även en IGT, Moresco, som blandats upp med lite Merlot och Cabernet Sauvignon, ett Chianti Riserva som enligt mig hade för starka toner av eklagring. Kanske behöver den ännu några år på flaska. Brunellon var trevlig men lite för kraftfull för sammanhanget. Dessutom blir man lite påverkad av hur man tycker att en Brunello ska smaka. Detta var inte typexemplet, så att säga.

Doften av brända olivkvistar, smaken av ett syrligt Chianti från granngården, ljuset från solen som sakta försvann bakom olivlunden och underbart sällskap var alla komponenter i en mycket lyckad lunch. Eller, den började som lunch och slutade som middag får man kanske säga.

En drygt tio minuters färdväg med tåg (40 min med bil) i stort sätt åt vilken riktning som helst, från Florens tar dig till den serena landsbygden där tiden tycks gå lite långsammare.

Tips! Glöm inte att köpa med dig någon dunk av traktens olivolja. Garanterat mycket godare och mycket billigare än allt du kan hitta här hemma.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Mat, Recept, Resor, Uncategorized, Vin och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om coccoli, crostini, I Mori och att grilla på olivkvistar

  1. Rara droppar skriver:

    Låter alldeles ljuvligt i jämförelse med numer iskalla norden. Verkar som en bra resa rakt igenom.

  2. sentiamo skriver:

    Ja, det var verkligen ett underbart återförenande med Italien. Det gav mersmak, så att säga. Jag får tvinga mig själv att minnas alla de dåliga sakerna också för att inte bli bitter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s