Ampeleia Un Litro- nytt vin i knubbig flaska

 

Ampeleia är en vingård i Maremma i södra Toscana. De började odla vin för tio år sedan och har sedan två år konverterat till biodynamismen. Vinfälten är indelade i tre zoner Ampeleia di sopra, Ampeleia di mezzo och Ampeleia di sotto. Den biodynamiska odlingen började uppifrån och sprider sig i nedåtgående riktning.

De gör IGT-viner, dvs viner som inte behöver följa stränga regelverk utan har större frihet gällande druvblandning etc. Deras viner är relativt atypiska för toscana då de ofta är blandningar innehållande utomitalienska druvor.

Un Litro är deras nya vin som innehåller medelhavsdruvor av olika slag. På ägorna odlas bl.a. Sangiovese, Grenache, Cabernet Franc, Merlot och Mourvedre.

Maremma ser lite annorlunda ut än det traditionella toscanska lanskapet med cypresser, kullar och öppna vyer. Här är jorden fertil, skogar breder ut sig och man kan stöta på både hästar och kor typiska för området. Många av de hästar som sedan slutar på den berömda Palio i Siena kommer härifrån.

Kusten är nära och havsbrisen med sälta och svalka kommer väl till pass under heta dagar på vinfälten. Vinerna är robustare här, varmare och fylligare.

UnLitro är ändå ett lätt och friskt vin som inte helt saknar den karakteristiska syran från Sangiovesedruvan. Det är mjukt och varmt men blir aldrig tungt. Ett bra matvin som passar utmärkt till Pappa al Pomodoro (toscansk tomatsoppa). Det säljs i knubbiga enliters-flaskor med en helt ny design som får mig att tänka på  om en magnumflaska skulle födas dvärg.

Jag avnjöt det på den relativt nyöppnade restaurangen i slutet av Piazza Pitti, på via Romana i Florens. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad den heter men det är samma ägare som La Mangiatoia på andra sidan gatan. Även den en mycket prisvärd och god pizzeria/trattoria.

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Mat, Resor, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ampeleia Un Litro- nytt vin i knubbig flaska

  1. Finare Vinare skriver:

    Ahh, Elisabetta Foradori igen… en idol 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s