La Ribollita- toscansk brödsoppa

Ribollita

Eftersom Florensabstinensen redan gjort sig väl påmind gjorde jag igår en toscansk specialitet till middag, La Ribollita. Det är en grönsakssoppa på grönkål, bröd och bönor med rötter i den fiorentinska fattigmaten. Allt skulle tas tillvara och rätten föddes genom att man tillsatte gammalt, torrt bröd, grönkål och bönor i överbliven minestrone (grönsaksoppa). Egentligen ska den ätas tillsammans med rå salladslök (ta en tugga mellan skedarna) men just det momentet hoppade vi över här hemma då den råvaran tyvärr är bannlyst.

Namnet Ribollita kommer från italienskans ribollire= att koka igen.

Receptet är enkelt men det tar sin lilla tid att koka och den ska gärna stå och dra en stund innan den serveras. Viktigt är att man har en god olivolja både under tillagningen och vid serveringen.

La Ribollita

Ingredienser: 2 morötter, 2 selleristjälkar, 1/2 lök, 2 vitlöksklyftor, grönkål, tomatpure’, canellinibönor, 2 potatisar, 1 zucchina, olivolja, salt, svartpeppar, grönsaksbuljong, gammalt, torrt bröd.

1. Koka bönorna, mixa hälften till en jämn pure’. Tillsätt en skvätt olivolja vid mixandet så går det lite lättare.

2. Häll rejält med olivolja i en stor kastrull. Tillsätt finhackad lök och vitlök. Stek mjukt.

3. Ta i 2 msk tomatpure’ och rör om.

4. Lägg i hackade morötter och selleri. Rör runt. Tillsätt därefter potatis, zucchine och grönkål.

5. Häll över buljongen. Sätt på ett lock och låt koka i minst en timme. Gärna längre. Tillsätt mer buljong under kokningen om nödvändigt.

6. Rör i bönpurén och bönorna. Salta och peppra efter behag.

7. Ta bort kanterna på brödet och skiva. Lägg i skivorna i soppan. Tryck ned med sleven. Låt stå och dra en stund.

8. Lägg upp och ringla över god olivolja. Servera tillsammans med en skiva grillat bröd och eventuellt en rå salladslök.

Buon apetito!

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s