Le volpi e l’uva- de vetgiriga rävarnas vinbar

Le volpi e l’uva (rävarna och druvan) är en liten vinbar i centrala Florens. I slutet av Ponte Vecchio på ”rätt” sida floden (den sida som kallas Oltrarno) ligger den gömd på ett av de finaste torgen i stan, Piazza dei Rossi. Från uteserveringen kan man se Costa san Giorgio, gatan där Galileo Galilei en gång bodde. I området närmare Piazza Pitti ligger lägenheten där Fjodor Dostojevskij bodde när han skrev ”Idioten” (man  brukar skämta om att det inte var konstigt att boken fick just den titeln eftersom Oltrarnoborna kan tyckas lite halvgalna och har extra grov, fiorentinsk humor).

Anrika kvarter alltså där man sedan 1992 kan avnjuta viner från små utvalda producenter i Italien och Frankrike. För mig är detta ett vattehål när jag känner att vyerna behöver vidgas efter ett alltför intensivt djupdykande i Toscana. Det är annars inte lätt att hitta annat än toscanska viner och fiorentinsk mat i Florens.

 Le volpi e l’uva kan man avnjuta vin som ägarna Emilio MonechiRiccardo CompariniGiancarlo Cantini och Ciro Beligni valt ut och i många fall själva varit och hämtat på vingårdarna. Emilio är vinmakare och enolog i grunden, Riccardo är sommelier med enorma kunskaper om franska och italienska viner. De har alla ett genuint vinintresse vilket gör att man alltid får med sig nya kunskaper och vetskaper vid varje besök.

Tips! Låt herrarna guida dig bland vinerna och hänförs av deras historier. Avnjut tillsammans med underbara franska och italienska ostar.

Inget Florensbesök är fulländat utan ett glas hos rävarna.

(Le volpi e l’uva anspelar på fabeln Räven och druvan, av Esopo där räven inte lyckas äta druvklasen han så gärna vill åt. Han ger upp och säger till sig själv ”den var nog ändå jättesur”.)

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Resor, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Le volpi e l’uva- de vetgiriga rävarnas vinbar

  1. åsa skriver:

    Hej fina Sarah! Hoppas vi kan ses nästa gång du kommer. Håller med, La volpe e l´uva är stans bästa vinbar och ett säkert kort för oss vinälskare. Men du, är det inte räven? Eller är det vargen och druvan? Jag är hemskt dålig både på träd och djur så kan jag ha fel:) KRAM!!!

  2. sentiamo skriver:

    Hej Åsa! Tack för att du rättade mig. Jag blandar alltid ihop rävar med vargar av någon konstig anledning. Självklart ska det vara rävarna och druvan. Nästa gång måste vi hitta möjlighet att ses, absolut. Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s