Webbaserad VinTV- ett viktigt alternativ

Vi är vana att se vinrecencenter i TV- soffan som sätter betyg på Systembolagets nyheter. Ett och annat reseskildringsprogram med inslag om mat och vin har väl även det förekommit. Det har dock varit dåligt med vin-TV på webben.

Uppkorkat som har sina rötter i Helsingborgs Dagblad har gjort en säsong med trendspaning, roadtrips med vingårdsbesök och klassiska vinrecensioner. Nu är det snart dags för säsong 2 som kommer att göra en djupdykning i det, numer så trendiga, Sydafrika.

Andra som försöker göra TV om vin på webben är Sydsvenskan och Din Vinguide bl.a. Resultatet är dock inte en renodlad tv-serie om vin utan snarare några spretiga enstaka avsnitt av diskutabel kvalitet.

Uppkorkat har, den nya säsongen till ära, en ny vinjett där ett foto på Magnus Ericsson (nyhetschef på HD och vinskribent) bl.a. figurerar som vinetikett. Själv tycker jag att den lite länge, punkiga trailern med Beastie Boys ”Sabotage” är mycket bättre. Oväntad, energisk och befriande. Vinjetten är allt annat än överseriös och snobbig men mer hip-hop/funk- släpig.

Jag tror och hoppas att det kommer fler webbaserade vinprogram där både statens och alternativa vinhandlares utbud och budskap får komma i rampljuset. Eftersom det pågår en viktig debatt i sociala medier där man ifrågasätter Systembolagets makt över svensk vinjournalistik borde det finnas både behov och intresse för ett forum där debatt och information får flöda fritt.

En liten revolution mot statligt envälde smakar dessutom bäst i punktappning.

Det här inlägget postades i Kommunikation, Nyhet, Resor, Uncategorized, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Webbaserad VinTV- ett viktigt alternativ

 1. Per-BKWine skriver:

  Vill gärna göra dig uppmärksam på BKWine TV som är helt tillägnad videointervjuer med vinmakare och annat som har med vin att göra (Tyvärr har vi ingen duktig videoredigerare. Önskar vi hade). Lite annorlunda. Har faktiskt funnits i fyra år:
  http://www.bkwine.com/sv/category/video/

 2. sentiamo skriver:

  Tack Per för ditt tillägg. Ledsen att jag inte nämnde er. Jag har följt era inlägg och tycker ni gör det bra. Det skulle vara kul om ni utvecklade det ännu ett steg (även om jag förstår att tiden tryter med allt vad ni tar er för). Men en arbetssugen videoredigerare måste väl kunna gå att hitta 😉

  • Per-BKWine skriver:

   Jo, göra video tar verkligen mycket tid. Har massor som bara ligger i lådan och väntar. Så alla vinintresserade videoredigerare är välkomna att höra av sig! 😉

 3. Jag gör även en del intervjuer med vingårdar och sedan även vår egna webbtv för handlavin.se och det är däremot ingen budget alls så man gör så gott man kan. Under våren kommer massa nya intervjuer med vingårdar och även vingårdar som vi inte har i sortimentet. För att man lättare skall kunna titta på mina olika videos så har jag skapat sidan http://vinteve.se/

  Med vänliga hälsningar

  Peder Molin

 4. sentiamo skriver:

  Tack Peder för din kommentar. Jag har tittat närmare på dina videos och du gör ett intressant jobb. Kul initiativ, bravo! Jag förstår att det är svårt att göra högkvalitativ VinTV utan budget men någonstans börjar man ju.
  En dag växer sig kanske intresset så stort att man t.o.m. kan hitta sponsorer och andra företag som ser nyttan, möjligheterna och det roliga med det här. Lycka till!

  • Hej Sarah,

   Tack för ditt stöd och jag har en 7-8 intervjuer jag skall lägga ut inom kort från dom Österrikiska vindagarna på Grand Hotell i oktober 2011. Sedan bär det av till Österrike i början av juni och då följer kameran med i högsta hugg.

   Med vänliga hälsningar

   Peder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s