Vin- & ostprovning Italien runt

I kväll blir det vin- och ostprovning på mitt vis. Vi kommer prova ett Pinot Bianco från Alto Adige av producenten Alois Lageder. En riktigt duktig vinmakare som jag sålde mycket av på vinbaren i Florens på somrarna när termometern steg upp emot 40-sträcket. En krispig tyrolare med klass.

Resan går sedan nedåt i landet till mina gamla trakter, Toscana. Vingården vi besöker är såklart mitt fantastiska Castello di Monsanto. Vi ska prova en klassisk Sangiovese utan ek och konstigheter. Vinet är Monrosso. Det var länge sedan jag provade det så det ska verkligen bli spännande.

Längre söder ut på Sicilien finns vingården Zisola som köpts av Marchesi Mazzei. En toscansk familj som ligger bakom bl.a Castello di Fonterutoli ett Chianti Classico som många tagit till sitt hjärta.

Avslutningen är en Recioto della Valpolicella som med sin sötma sticker ut i samlingen. Man kan säga att detta är steget längre än amaronevinet. Druvorna torkas ännu längre och man gör ett ”passito” på amaronedruvorna: corvina, molinara och rondinella.

Alla vinerna har sin egna specifika karaktär och talat för området de representerar.

Kombinationen tillsammans med en pecorino stagionato, färsk chevre, gorgonzola och taleggio kommer sätta deltagarnas smaklökar på prov.

Deras uppgift är att hitta den optimala smakkombinationen. Tror ni att de lyckas?

Fortsättning följer…

Det här inlägget postades i Kommunikation, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s