Nyttigt rödvin och en gammal amerikansk president som satt spår i Sveriges alkoholpolitik

Är det nyttigt med rödvin? Det kommer ständigt studier som gång på gång visar på rödvinets beneficier. Inte ska man förneka att det faktiskt kan vara bra att dricka vin. Hade man bara en sundare inställning till drycken som sådan är detta inga förvånande nyheter.

Ett glas vin till maten är ett begrepp som ofta feltolkats. Det är där man måsta sätt fingret istället för att bygga på skräcken för ett samhälle fullt av skåpsupare. Rädslan för alkohol som sådan gör saken ännu värre och leder till att folket, likt en tonåring, går mot strömmen och gör precis tvärtom. Smartare än så är vi inte.

Istället för skrämselpropaganda tillsammans med ett vinstintresse och boxvintfanatism borde man koncentrera sig på att bygga upp folkhälsan genom en sund inställning till alkohol.

Thomas Jefferson sa: ”Ingen nation är försupen där vin är billigt och ingen nation är nykter där ett högt pris på vin gör sprit till en daglig dryck”. Öhmans mat & vin anser dessa vara kloka ord.

Är det det här som ligger bakom Systembolagets motsägelsefulla alkoholpolitik? Ligger det en gammal amerikansk president bakom att vi nu får dras med en generell uppfattning att vi svenskar inte är mogna för att ”släppa alkoholen fri”?

Tror man verkligen att billigt vin gör att folk håller sig borta från spriten och att kvalitetsvin i flaska gör att svenskarna istället skulle börja konsumera starksprit som substitut till boxen? Det förklarar ju den aggressiva frammarschen av boxvinsförsäljningen. Man vill helt enkelt hålla svenskarna borta från spriten.

Hrm…

Det här inlägget postades i Kommunikation, Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s