Världens bästa förrätt: Chèvre- och pärontoast med balsamicosås

Här kommer en klassiker som är ofta återkommande på vår meny. En perfekt förrätt där smakerna är balanserade och öppnar upp för kommande brakmåltid.

Det handlar om en rätt som jag fick hos Lena, min advokatvänninna i Nice (något alla borde ha faktiskt). Utsikten över Côte d’Azur, ett glas rose’ med is (!) och outtömliga samtal om allt från filosofbryggor till sunkiga vindsvåningar i New York med ett äpple som enda sällskap, gjorde stunden oförglömlig.

Hon serverade den på en sallad av avocado, rucola, körsbärstomat och majs. Det går lika bra att utesluta salladen om man vill. Brödet kan vara ljust eller som på bilden ett kryddigt filmjölksbröd fullspäckat av nyttiga fibrer.

Päron, chèvre och balsamvinäger är en fantastiska smakkombo. Testa och hänförs:

Les petitpains avec le fromage du chèvre, poirs e le sause au vinegre de balsamique (fri översättning på ruggigt sliten skolfranska, men ni förstår vad jag menar)

Ingredienser: bröd (gärna stenugnsbakat franskt surdegsbröd), chèvre, päron, balsamvinäger, honung, smör, socker, ev. valfri sallad.

1. Skiva päron och chèvre.

2. Lägg päronskivor på det smörade brödet, toppa med chèvre. Ställ in i ugnen. Låt osten smälta och bli lite lätt ljusbrun.

3. Smält ca 50 gr smör i en kastrull. Tillsätt 2 msk honung, 3 msk socker och 4 msk balsamvinäger. Koka på svag värme i ca 4 min. Såsen ska bli krämig men inte knäckig.

4. Lägg upp toasten (på salladen) och ringla över såsen. Servera.

Sancerre är ett givet vinval då chèvreosten ofta har sitt ursprung i samma kvarter. Glöm rosévin med is, det funkar bara på rivieran i rätt sällskap.  Domaine Delaporte gör en trevlig variant med lätta toner av blommiga svartvinbärsblad och gula mogna frukter med en exakt balans av mineraler och syra. Rent och elegant.

Buon apetit!

Annonser
Det här inlägget postades i Mat, Recept, Vin och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Världens bästa förrätt: Chèvre- och pärontoast med balsamicosås

  1. Ping: Fyrarätters- färdigkomponerad meny till helgen | Sentiamo

  2. Elsi-Brith skriver:

    det bara vattnar sig i munnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s