Provning av bourgogneviner sätter sinnena på prov

I torsdags gästade jag Örebro för en halvblind provning av fyra olika bourgundiska terroir.

Chambolle Musigny, Chevrey Chambertin, Morey Saint Denis och en Bourgogne Rouge med druvor från Chambolle och Gevrey stod på menyn.

Det var inte lätt men mycket lärorikt och spännande. Det var i sällskap av Châteâu Grand Cru som provningen anordnades och många kunniga, passionerade Bourgognefantaster doftade i sina glas.

Från Chambolle var det Domaine Bertagna 1er Cru ”Les Plantes” som stod för kalaset. I Gevrey Chambertins ära hade vi Domaine Heresztyns ”Vielle Vignes”. Samma vingård stod för den fantastiska bourgogne rouge. Michel Gros kanske mest är känd för sina Premier Crus men han gör även en Morey Saint Denis som inte har någonting att skämmas för.

Vinerna skiljer sig enormt i prisklass men det var ändå en rebus att lista ut de olika vinernas härkomst.

För att göra det lättare var alla viner från årgång 2007 som ju på ett bra sätt tar fram karaktären från de olika terroiren.

Chambolle stod för elegans, Herezstyns båda är kraftfulla, jordiga och mörka. Morey Saint Denis var det vin som hade mest mineralkaraktär.

Jag lotsade gruppen i sitt sökande efter den jordmån som varit grund till de olika vinerna. Kanske gjorde jag det lättare för dem, kanske inte.

I vilket fall som helst så blev det en lyckad provning och vi alla gick hem med en lite större kunskap om den fantastiska vinmodern Bourgogne.

Det här inlägget postades i Sinnen, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s