Vedugnsbakad pizza, hemma!

Visst låter det lyxigt! Att kunna äta supergod äkta italiensk vedugnsbakad pizza hemma.

Det är inte så onaturligt konstigt som det låter. Bor man i ett gammalt hus, har man kanske en vedspis från tidigt 1900-tal som står och samlar damm i något hörn. Vi hittade en sådan när vi flyttade in i det här huset och vår första tanke var förstås:

-Nu ska här bakas pizza!

Och det har vi gjort. Det tar sin lilla tid att får ugnen varm och man får elda på utav bara sjutton. Men, sen är det bara att baka pizza och bröd till hela grannskapet.

(Har man ingen vedugn får man improvisera på annat sätt. Det viktigaste är ju att man får den riktiga känslan.)

ABC inför pizzabaket:

A. Man måste man göra en god tomatsås, den är A och O.

B. Använd mozzarella på ”korv” som man kan hitta i de flesta matvarufabriker. Den är mindre blöt än en vanliga äggformade.

C. Viktigt! I Italien använder man sig aldrig av ingredienser såsom bearnesesås, kebab, oxfile’, banan, curry eller liknande. Keep it simple! Pizzornas urmoder är La Margherita som görs med tomatsås, basilika och mozzarella. Ännu enklare är urmoder nummer två Pizza Marinara med enbart tomatsås, vitlök, origano och olivolja.

Exempel på andra goda pizzor:

Funghi / alt. Funghi e prociutto cotto: Champinjoner /alt. Champinjoner och kokt skinka (ej rökt!)

Tonno e cipolla: Tonfisk och tunt strimlad rödlök

Prociutto crudo e rucola: Lufttorkad skinka och rucola. Obs! Lägg på skinka och rucola efter att du tagit ut pizzan ur ugnen. (Varm parmaskinka luktar gris.)

Pizzadeg (ca 4 pizzor):

Ingredienser: 50 g färsk jäst, 2 tsk socker, 1 tsk salt, 0.5 dl olivolja, 3 dl ljummet vatten, 4 dl vetemjöl special, 3 dl durumvete

1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.

2. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.

3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.

4. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.

Tomatsås

6 stora solmogna tomater, 2 vitlöksklyftor, salt, chili, basilika, origano

1. Skålla tomaterna, skär dem i tärningar.

2. Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i vitlöksklyftorna som pressats lätt under kniven.

3. Tillsätt tomater, chili och låt koka samman. Ta ur vitlöken och krydda med örterna.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s