Italienskt kaffe- som de själva dricker det hemma

Moka är det kaffe som de flesta italienare dricker hemma. Man har inte espressomaskiner på samma sätt som i Sverige. Espresso dricker man ”al bar” (på kaffabaren) men hemma gör man ett hederligt moka.

De mokakannor som är vanligast heter Bialetti men nu finns många andra märken på marknaden. De finns i olika storlekar för olika tillfällen.

Vattnet hälls i den under delen. Silen sätts på och vattnet ska inte komma upp genom hålen. Då får man hälla av lite.  Lägg kaffepulvret (kaffe för moka finns att köpa i vanlig matvarubutik, Lavazza är väl det vanligaste) i silen utan att pressa och trycka till, till skillnad från när man gör espresso. Trycker man kaffet för hårt finns risken att vattnet har svårt att tränga igenom och kaffet smakar bränt.

Ställ på spisen och låt koka tills att allt kaffe trängt upp i den övre delen. Ta bort från plattan och rör runt i kannan. Häll upp och avnjut tillsammans med en rykande färsk brioche (typ croissant).

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Italienskt kaffe- som de själva dricker det hemma

  1. Eva Djerf-Nichols skriver:

    En sådan liten Bialetti hade vi på torpet i Vänge alltid gott kaffe hälsningar faster Eva

  2. sentiamo skriver:

    Ja, visst är det gott. Nu saknar jag moka och dricker mer sådant än när jag bodde i Italien och istället saknade svenskt bryggkaffe. Att man aldrig kan vara nöjd… 🙂

  3. Ping: Kaffe – Sverige v/s Italien | Sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s