Klas Lindberg ”tog sig för nötterna” och kammade hem storvinsten

Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta

Årets Kock 2012 blev Klas Lindberg, en ödmjuk och ärligt själaglad smålänning från den gudsförgätna byn Åseda.

Lindbergs tre vinnarrätter:

  • Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta
  • Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja (såsen skar sig i sista minuten)
  • Sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran

– Såsen sprack kopiöst! berättade 2012’s kockmästare igår i P4 Extra med Lotta Brome’ då han gästade programmet.

-Världen går under när man ser att såsen spricker när det är 10 minuter kvar.

Men, det gick ju vägen ändå och Klas fick medalj av självaste Prins Carl Filip vilket verkligen är inte fy skam. (Kung Carl Gustav XVI håller ju hus på annat matdoftande håll nuförtiden…)

Klas är dessutom sommelier och lagar vinvänlig mat. Till hummern skulle han servera en champagne med lite ålder där brödigheten i vinet möter upp nötigheten i såsen. Jag tycker det låter underbart och en synvilla uppdagas framför mig. Jag ser hur dessa tu går hand i hand längs solnedgången i mitt svalg.  Sedan ser jag en lycklig ingefärsdoftande hummer åka champagnerutchkana till den gudsförgätna platsen som är min magsäck. Där lever de lyckliga i alla sina dagar…eller… ja, en liten stund i allafall.

Ps. Förklaring till rubriken:  ”Att ta sig för nötterna”, ”Toccarsi le palle” på italienska (mer ordagrant: ta sig på kulorna) används och utförs (!) för att bringa tur, ungefär som svenskans ”ta i trä”. Så om ni tycker att italienska män kliar sig lite mycket mellan benen så vet ni nu vad det beror på :). 

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Mat, Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s