Rosso di Montalcino- lever i skuggan av Brunello

 

En klassisk italienare med elegans, stil, traditionell men kaxig framtoning och till bredden fylld med kulturarv och starka rötter. Nej, det är inte Eros Ramazotti jag pratar om, utan Rosso di Montalcino.

Montalcino, denna lilla medeltidsby på toppen av en kulle dit slingrande vägar bär tusentals vintörstande turister och entusiaster varje år. Här avsmakas bygdens lokala vin varje år på tillställningen ”Benvenuto Brunello”. För Brunello är ju stor, mäktig, välkänd och berömd världen över. Rosso di Montalcino har därför ofta blivit bedömd som lillebror, utan karaktär och storslagenhet. Fel, fel, fel!

Det handlar inte om någon yngre bror utan en annan typologi. De är, precis som Brunello fullblodiga sangioveseviner men lagras inte de fem år som är lagstadgade för den omtalade. Dessa viner lagras ofta ca. ett år på stora ”botti” (ekfat) och har en stilren, ärkeitaliensk framtoning. När man väl får tag i en riktigt bra, vill säga. Man snubblar dock tyvärr sällan över dem i Sverige. Man måste veta var, vad och hur. Priset ligger mellan 90-300 kr ungefär så det handlar inte alltid om ett billigt småsyskon.

Biondi Santi är den historiskt mest omtalade producenten. Andra duktiga vinmakare från den här delen av Toscana är: Le Potazzine, Salvioni, Canalicchio di sopra, Soldera och Quercecchio.

För en provningsanalys av den senare klicka här.

Ett Rosso di Montalcino avnjuts bäst tillsammans med en medium rare Bistecca alla fiorentina av närproducerat cinta senese– kött serverad med knaperstekt patate al forno (ugnspotatis). Till antipasto (förrätt) skulle jag avnjuta några rykande färska crostini (rostat bröd) med pate’ di fegatini (kycklingleverpate’).

Oj det blev rena rama italienskalektionen i sista stycket 🙂

För recept klicka här.

Det här inlägget postades i Italien, Resor, Vin och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s