Musik, mat & vin- med Foodfrequency äter man med öronen

Vinden som viner vid den stilla sjön, ett plask. Det ploppande ljudet av en morot som dras upp ur jorden, fräsande smör i en stekpanna. En höna som kurrande pickar i jorden och bubblande vatten som kokar. Ljud och musik speciellt designad till och av måltiden, ger en aldeles speciell sinnesupplevelse. Hörseln skickar signaler till hjärnan att maten smakar mirakulöst.

Foodfrequency är ett projekt som föddes under en middag under en stjärnklar toscansk sommarhimmel. De fem italienska, unga visionärerna bestämde sig för att sammanföra sin kunskap och passion för mat och musik. Giulia Massimiliani är kock, Gulio  Bettarini är sommelier, Michael Byrne är DJ, Marco Galardi är kompositör och ljudtekniker och Sara Lenzi sound designer.

–   Vi fick en snilleblixt!, berättar Sara i en exklusiv intervju för Sentiamo. Foodfrequenzy skulle bli en djupdykande upplevelse där smaksensationer och matrelaterade ljud tillsammans förstärker upplevelsen av varandra.

– Mat är en så viktig del av livet och kulturen i varje del av världen, precis som ljudet och musiken. De är de två bästa redskapen för att kommunicera olika kulturer.

Projektet har som mål att skapa situationer och event där samspelet mellan kulturella olikheter flyter samman i en helt unik upplevelse.

Det finns studier på att man automatiskt kopplar ett visst ljud till en viss smak eller doft. De italienska visionärerna har tagit tillvara på dessa detaljer och kan på så sätt, till viss del, styra hur gästerna uppfattar maten som serveras.

Under en FoodFrequency– middag tilldelas alla gäster hörlurar där maträttens historia utspelar sig i ljudform. Där hör man ljudfrån råvarornas naturliga hem, deras tillagning fram tills att de serveras. I lokalen spelas dessutom specialdesignad musik som höjer smakupplevelsen ännu ett steg. Gästerna uppmanas att ta av sig hörlurarna och lyssna på musiken och prata med bordsgrannen emellanåt. Upplevelsen blir på så sätt tredimensionell.

– Den vanligaste reaktionen när folk hör talas om middagarna är att det skulle vara osocialt, berättar Giulia. Men, fortsätter hon, det som förvånar är att många som medverkat vid måltiden senare kommer fram och önskar att de hade haft hörlurarna på sig mer.

Kan det vara så att det moderna samhället har gjort att den här typen av sinnesmeditation faktiskt är nödvändig och kanske dessutom livsviktig?

– I framtiden skulle vi vilja exportera Foodfrequenzy ut i världen, få stimulans och nyskapande influenser från alla världens hörn. Sverige är ett mycket spännande land och vi hoppas att vi även kan komma dit en dag.

Så, man äter alltså inte bara med mun, näsa och öga utan även, i allra högsta grad, med öronen. Tänk vad mycket man har att prata om efter en sådan djupdykning i sin gastronomiska sinnesvärld.

Gå in och lyssna på deras blog. Där kan man bl.a. höra ljudet av Ribollita (toscansk bröd- och bönsoppa). Det är konstigt men jag tycker mig känna doften… Vad tycker ni?

Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Mat, Nyhet, Resor, Sinnen, Uncategorized, Vin och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s