Sveriges Mästerkock del 5- Sentiamo kommenterar

Efter några dagars maginfluensa och därmed frånvaro tar jag nu tag i rodret igen och kommenterar Sveriges Mästerkock del 5.

Tävlingen har nu börjat på allvar och det är sammanbitna kockar som kliver in i sammanhanget till tonerna av Kleerup & Titiyo.

Mirjam var lite orolig inför utmaningen och spånade om vad det skulle kunna tänkas vara. Det stora problemet, tyckte hon, var att hejda sig själv från frestelsen att tillaga ”en flamberad grisfot” eftersom det trodde hon att juryn ville ha.

Den första utmaningen handlar visserligen om gris men om en fläskkotlettrad, ingen fot. Stämningen är pressad men det är dock inte värre än att Sigrid kan fälla några av sina numer klassiska aforismer. ”Min hjärna känns som en karusell där kotlettraderna flyger förbi tillagade på olika sätt. Det är som att dra i en roulettemaskin och…” där tappade jag tråden men hade ändå förstått vad det var hon ville säga. Tydligen valde Morbergs ”Valkyria” som han tyckte var ett passande namn på henne, rätt nummer eftersom hon drog hem storslam: Bästa maträtten, och gick direkt vidare till nästa program.

Allas vår Lille-skutt Josefina drömde sig bort och funderade på vad hon skulle göra med de ”250 loppor” man vinner om man blir Sveriges Mästerkock. Hon verkade vara sugen på att köpa sig ”en hel kossa”. Tyvärr gick inte kotlettmomentet så bra utan hon utmanades ännu en gång då hon gjorde förra årets vinnares, Louises’, sparrisrisotto med gremolata. Det gick vägen.

Den som förvånade mest var ändå Marco. Killen som hoppat av läkarprogrammet för att satsa helhjärtat på matlagning. ”Paniken sätter sig i ryggraden på mig” sa han och satte in grisens dito i ugnen, rå. Marcos försvar var ”kotletten hotar mig” och han fick sedan visa var han gick för i risottotävlingen. På hemmaplan kände han sig så trygg att han kostade på sig att säga att hans risotto var godare än Louises’ och att han nu måste försöka göra ”fel” för att efterlikna hennes.  Det blev ”bajstårta” (hans egna ord) av allt ihop men tydligen gillar juryn det så vi kommer att få se mer av Marcos äventyr även i framtiden.

Det kommer vi inte att göra med Jesper som glömde sparrisen i sparrisrisotton och fick åka hem.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Mat, Nyhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s