Naturvin, biodynamiskt vin, ekologiskt vin, biologiskt vin, organiskt vin- vad är skillnaden?

Tack vare faktagranskaren Per har jag nu uppdaterat artikeln med korrekt information om de olika betäckningarna, lärt mig nya saker och fått en lite klarare bild av hur det ser ut. Tack!

Jag tänkte, en gång för alla, reda ut de olika begreppen som handlar om de viner som på ett eller annat sätt anspelar på naturlighet. Det blir mer och mer vanligt med eko-varor generellt och vinbranschen är inte sen att följa efter.

Systembolaget gör t.ex.  nyhetssläpp i april där det ingår ett flertal naturliga viner.

Svenskar har ett särskilt gott öga till allt som på något sätt markerar en naturlighet. Vi är en homogen massa av medvetna PK-människor och det anser jag vara mycket positivt (i många men inte alla lägen).

Om jag nu förstått det hela rätt är nedan en kortfattad beskrivning av de olika benämningarna.

Ekologiskt vin: ett vin som producerats enligt noga definierade regler som sammanställts för att ett vin ska kunna kallas ekologiskt. Föreskrifterna reglerar de metoder som används vid själva odlingen av vinet, d.v.s. ute på fältet. Här handlar det om gödselmetoder och besprutning. Tillsatser i det färdiga vinet är tillåtna. Speciella organisationer ”certifierar” och kontrollerar att reglerna följs. Dessa är olika i olika länder men gemensamma inom EU.

Biologiskt vin : kommer från den franska termen ”biologique”. På svenska heter det ekologiskt.

Organiskt vin: kommer från den engelska termen ”organic”. På svenska heter det ekologiskt.

Biodynamiskt vin: ett vin som är ekologiskt i grunden men går steget längre och reglerar hela processen från fältet till färdig butelj. Rudolf Steiner är grundaren till de regler som följs. Många av de biodynamiska vinbönderna är innovatörer, provokatörer och säregna filosofer (detta är inte att förväxla med någonting negativt, tvärtom). Här kan även månen, stjärnorna och samspelet mellan naturens olika komponenter spela en stor roll.

Naturvin: är viner som inte följer något regelverk för ekologiskt- eller biodynamiskt tillverkning. Alla kan i stort sätt benämna sina viner ”naturvin” och det finns ingen kontroll eller certifiering.

Många vinbönder som gjort vin i generationer tycker inte att dessa betäckningar är av värde. De anser sig veta bättre än de som skriver lagar och regler (vilket ibland kan stämma) och fortsätter därför att använda sig av de naturliga metoder som de alltid gjort. Märkningen är även en kostnadsfråga. Det finns därför många naturviner där ute som inte bär märkningen ekologiskt/ biodynamiskt men ändå skulle uppnå de kriterierna vid en bedömning. På samma sätt finns de ”naturviner” som inte alls kommer upp i den nivån.

För mer information läs dessa informativa artiklar från BKWine:

Vad är egentligen ekologiskt vin?

Mot en europeisk definition av ekologiska viner.

Per och Britt Karlsson skriver även på en bok som jag länge väntat på. Snart i bokhandeln.

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Nyhet, Uncategorized, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s