Matallergier, intolerans och allmän nojighet

Matallergier blir allt vanligare. Tidigare hörde man om allergier som: nöt, tomat, skaldjur och en och annan nickelallergiker. Nuförtiden känns det som att alla har en eller flera allergier eller, ännu trendigare, ”intoleranser”. Är det inte mjölkprodukter så är det gluten eller citrusfrukter, ägg och bönor.

I Italien var det, för något år sedan, superpopulärt att gå till en ”Erboristeria” (typ naturapotek) och göra ett test som visade om man hade någon typ av matintolerans.

– Kanske är det därför jag har problem med magen ibland? Jag har nog någon typ av matallergi, sa många av mina vänner och betalade stora summor pengar för att äntligen  få bukt med sina matsmältningsnojor. (Italienare är extrema när det gäller matsmältning. Läs mer här.)

De kom sedan gående med nedsjunkna axlar och panik i blicken. I handen hade de en lång lista på specifika saker de reagerat negativt på. Någon skulle sluta äta kalvkött, någon var intollerant mot tomater en annan skulle i stort sett utesluta alla baljväxter och stora delar av italiens grönsaksutbud.

Det slutade med att de inte längre gick ut på middagar utan istället satt hemma och planerade hur de skulle lägga upp maten under veckan. Matsmältningsproblemen återstod. Den här matextremismen ledde till stress och oro som i sin tur ledde till magont. Det hade förmodligen varit bättre om de inversterat sina pengar i en yogakurs istället. Detta är självklart inte att förväxla med riktiga allergier.

Celiaki eller glutenallergi blir allt vanligare, även bland italienarna. Där råder en skräck för att ”aldrig mer få äta pasta!”. Min vän Daniela är glutenallergiker och hon tar med sig sin egen glutenfria pasta i handväskan vart hon än går. ”Non si sa mai!” (man vet aldrig)

Det som fick mig att tänka till angående allergier var att min son precis börjat på förskolan och där, bland 28 barn, har ingen någon typ av allergi eller intolerans. Det är konstigt att avsaknaden av detta väcker större uppståndelse än om alla på ett eller annat sätt skulle vara allergiska. Vad kan detta bero på? Miljö, klimat, gener, matvanor?

Kanske är det bättre att inte rota för mycket i saken utan bara hålla tyst och vara glad så länge det varar. Den bittra vaintesåsäkerpådetdu– rösten (ett spår av Jante kanske?)  i mitt huvud säger:

– Snart står du där vid den laktosfria hyllan i mataffären med vagnen fylld till bredden med glutenfri pasta och grämer dig för att du överhuvudtaget tog upp ämnet. 

Det här inlägget postades i Italien, Mat, Nyhet, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s