Kungen av Sangiovese död- mannen bakom Soldera och Montevertine har flugit sin kos

Giulio Gambelli eller ”Bicchierino” (lilla glaset) som han också kallades, var en stor man i Toscana. Som självlärd vinmakare och exeptionell vinsmakare har han haft ett finger med i spelet under produktionen av  många viktiga viner både i Montalcino och i Chianti Classico.

Igår lämnade Giulio Gambelli jordelivet efter ett 86 år långt liv i vinets värld. Begravningen hålls i Poggibonsi i morgon.

Sangiovese är druvsorten som har märkt hela hans livsverk. Man talar ibland om ”gambellianska” viner och för de som känner till producenterna Soldera, Poggio di sotto, Ormanni och Montevertine kan förstå vilken storslagen stil det handlar om.

Montevertine ligger bl.a. bakom i.g.t.- vinet Le Pergole Torte som jag skrivit om tidigare. Där visade Gambelli sitt mod genom att tro stenhårt på Sangiovesedruvans kompetens i ett klimat där de flesta experimenterade med internationella blandningar av olika slag.

”Den siste fjärilen som istället för att flyga sin väg stannade kvar för att, under de senaste 65 åren,  skapa viner som får oss att kännas oss lättare” skrev journalisten Carlo Macchi i Gambellis självbiografi ” Giulio Gambelli- l’uomo che sa ascoltare il vino” (Giulio Gambelli- mannen som kan konsten att lyssna till vinet)

– Ciao Bicchierino!

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s