Sjötunga walewska – ett äkta recept från 70-talet

Här kommer ett nästintill heligt recept på sjuttiotalets stolthet; Sjötunga walewska. Jag skriver av det från en gammal teckning gjord någon gång på femtiotalet vars baksida sedan någon gång på sjuttiotalet fått agera receptmottagare. Pappret är sådär tjockt och smuligt mellan fingrarna och utan att dofta på det vet jag att det har den där syrliga doften man ibland kan känna i biblioteksböcker med några år på nacken. Otaliga ögonblick på köksbänken bredvid spisen har fläckat ned det gulnande receptet och jag tror inte jag vill veta mer ingående vad en laboratorieanalys skulle kunna hitta spår av på det.

Resultatet blir en krämig och mättande varmrätt med den rätta retrokänslan. Serverad efter en Räkcocktail och före en Glace au four iförd en ribbstickad polotröja och utsvängda yllebyxor i någon beige- brun eller roströd ton blir upplevelsen total.

Viva gli anni settanta!

Sjötunga walewska – ett äkta recept från sjuttiotalet (tips! Läs igenom hela receptet innan ni sätter igång.)

Ingredienser: 4 fileer sjötunga, vitt vin, fiskbuljong (kokt på räkskal, fiskskrov och hummerskal), idealmjöl, smör, grädde, ägg, champinjoner, 1 hg räkor, 1 hummer.

1. Lägg fileerna i ett ungnsfast fat som är smort.

2. Blanda vin, fiskbuljong -fifty-fifty- (!). Fatet in i ugnen 175 C i ca 10 minuter.

3. Ta ut fatet och häll av spadet i en kastrull. Låt koka ikop.

4. Fräs mjäl och smör (3 msk smör 2 msk mjöl). Ej för hett.

5. späd med hopkoket (vin, buljong). Häll i 1,5 dl grädde och en skiva smör, ca 75 gram.

6. Ta av från spisen och låt svalna. Rör i en äggula.

7. Häll såsen över fisken.

8. Gör potatismos med en äggula och spritsa över fisken.

9. In i ugnen 225 C i ca 10-15 min.

10. Lägg på skalade räkor, hummer och smörstekta champinjoner. Servera!

Annonser
Det här inlägget postades i Mat, Recept, Sinnen, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s