Skillnaden mellan boxvin och flaskvin

7 miljoner lådor/år i Sverige

I Sverige säljs över sju miljoner lådor vin per år och detta gör svenskar till det mest lådvinsdrickande folket i världen. Vad kan detta bero på och finns det någon skillnad mellan vin på flaska och vin i kartongförsedd påse?

SVT och programmet Plus har gjort en analys av skillnaden mellan boxvin och vin på flaska. Den gick ut på att man tittade på samma vin från samma producent i box och i flaska. Systembolagets anställda hävdar att det är samma vin i båda och att det inte är någon märkbar skillnad.

Analysen tog i anspråk: hållbarhet, smak och tillsatser.

Ett boxvin har ett bäst-före-datum vilken i sig visar att den här förslutningsmetoden har sina begränsningar. En blindprovning av en utgången box och en med färsk datummärkning visade en markand skillnad i smak. Vinkännaren Bengt-Göran Kronstam provade vin från box och flaska för att bedömma att flaskvinet var godast. Slutsatsen av de två första frågeställningarna angående smak och hållbarhet visade därmed att smaken skiljer sig och att man måste vara uppmärksam på boxens datummärkning.

När sedan tillsatser kom på tal gjordes en laboratorieanalys av samma vin på flaska och i box. Systembolaget medgav att man tillsatt en liten mängd svavel i boxvinet för att det ska hålla sig bättre. Men, det var en så liten del att den knappt var märkbar och de höll fast vid att det var samma vin i både flaska och låda.

Laboratorieanalysen visade att det handlade om mer än dubbelt så mycket tillsatt svavel i ett lådvin än ett vin på flaska.

När smaken skiljer sig, hållbarheten är begränsad och tillsatserna är dubbelt så många i boxarna än i flaskorna, kan man då verkligen påstå att det handlar om samma vin?

Mängden konsumerat vin har ökat radikalt de senaste åren i Sverige men Systembolaget anser inte att detta har någon koppling till lådvinstrenden. Vad tror ni? Är detta ett hälsoproblem och i så fall, gynnar staten verkligen folkhälsan?

Det här inlägget postades i Nyhet, Uncategorized, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Skillnaden mellan boxvin och flaskvin

 1. Erica skriver:

  Bra inlägg – ska använda den i diskussioner om Box. Tror verkligen inte på det. Nu är frågan om de kan göra samma test på PET!

 2. sentiamo skriver:

  Kul att få medhåll :). Beviset för att box inte håller kvalitetsmåttet är i sig viktig. Frågan är nu ifall man bryr sig? ”Kranvin är ju så praktiskt”. Jag hoppas på en förändring av den generella inställningen och även på PET analysen. Det vore intressant även om det inte är lika vanligt i Sverige… än.

 3. Tack för ett bra inlägg. Jag fördömmer alltid boxvin i alla mina provningar och strävar efter att höja folks medvetande.

 4. pallelilja skriver:

  Väldigt bra artikel. Kommer att refereras till.
  Boxarna är nog här för att stanna, så vi kan ju hoppas på bättre vin i dem.

  • sentiamo skriver:

   Tack. Du har så rätt. Om nu viner ska tappas på påse i box önskar jag att jag någon gång ska få smaka ett riktigt gott sådant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s