Den perfekta nyårsdesserten

Nu är jag tillbaka efter några dagars festligheter bland släkt och vänner. Min syster Lisa introducerade en fantastisk citronkladdkaka för mig.  Den har ett krämigt hjärta som påminner om den franska varianten ”Tarte au citron” i smaken. Om ni ännu inte sammanställt nyårsmenyn till morgondagen är detta ett hett tips. Dessutom mycket lätt att göra.

Lisas citronkaka

Ingredienser: 1 cirton, 150 gr smör, 2 ägg, 2 1/2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 1/2 dl mjöl.

1. Smält smöret. Låt svalna.

2. Tvätta citronen, riv skalet och pressa saften.

3. Vispa ägg och socker fluffigt.

4. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal. Vispa på låg hastighet.

5. Tillsätt smält smör och mjöl. Vispa samman.

6. Häll i en springform och grädda i 150-160 i ca 30-40 min.

7. Låt stå i fyra timmar. Pudra med florsocker och servera med löst vispad grädde.

Ett passande dessertvin till den här skulle kunna vara ett Moscato d’Asti för att syran i citronkakan på detta vis balanseras upp av bubbligheten i vinet. Dessutom hör ju bubblor nyår till på alla sätt och vis.

Resten av menyn, oberoende av vad ni serverar, tycker jag ska matchas med champagne av varierad art. Oxfile’ och blanc de noir t.ex. är en utmärkt kombination.

Annonser
Det här inlägget postades i Mat, Recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den perfekta nyårsdesserten

  1. Ping: Nyårsgrubbel & bubbeltrubbel | Sentiamo – by Sarah Djerf

  2. Ping: Fredagsmums! | Sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s