Äkta tomatsås ”all’italiana”

Ibland är det enkelheten som är det absolut godaste. I Italien ser man ofta till att det är  råvaran som står i centrum. I detta fall handlar det om tomater. Dessa ljuvliga grönsaker som är basen till vad italiens kulinariska historia blivit känd för. Pizza, Pasta, Pomodoro!

En enkel och fantastiskt god pasta är Pasta al Pomodoro, Pasta med tomatsås. Det är en enkel delikatess utan krångel med råvaror som man nästan alltid har hemma.

Pasta al pomodoro

Ingredienser: 6 stora mogna tomater, en vitlöksklyfta, chilipeppar, 1 dl rött vin, basilika, salt, socker, parmesan, spaghetti eller annan pasta.

1. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i tomaterna och låt koka tills skalen börjar spricka. Ta upp, skala och hacka i tärningar.

2. Häll olivolja i en stekpanna, ca 4 msk (inte snåla). Lägg i den skalade vitlöken som krossats lätt under kniven.

3. När oljan tagit smak av vitlöken (vitlöken ska högst vara lite gyllengul absolut inte bränd) häll i vinet låt ånga av.

4. I med tomaterna, chili, salt och en nypa socker. Låt smälta samman på låg värme i ca 30 min. Det kan koka längre om man har tid.

5. Ta upp vitlöken och smula ned färsk basilika.

5. Koka upp pastavattnet. Ha i pastan och följ anvisningarna. Häll av strax innan den är klar så får den koka den sista minuten i såsen.

6. Blanda ned den färdigkokta pastan och lite av pastavattnet i såsen.  Koka samman under en minut.

7. Servera med parmesan och ett gott glas rött. Jag gillar ett syrligt som matchar syran i tomatsåsen. Ett Sangiovese t.ex. I Maremmaområdet (söderut) i Toscana finns ett litet distrikt som heter Montecucco. De har på senare tid kommit fram med riktigt bra viner. På Systembolaget finns det tyvärr inte så mycket att välja på men de har en variant från Ciacci Piccolomini d’Aragona.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept, Vin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Äkta tomatsås ”all’italiana”

  1. Ping: Aubergine i ugn med mozzarella, tomat och basilika | Sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s