Den seriösa, prestigefulla vinvärlden skildras i humoristisk vinsatir

De skämtar om missförstånd i vinets värld, i serieformat. Hampus Landelius och Daniel Esberg har gett huvudpersonen Vinie i uppgift att, med självdistans och humor skildra vardagliga händelser bland “vinsnobbar” och “vanligt folk”. Sentiamo har fått en exklusiv intervju och t.o.m en aldeles egen, personligt tillägnad, Vinstripp (se ovan).

 Vad har ni för bakgrund?

Daniel Esberg är marknadschef på vinimportören Sigva. Daniel har tidigare jobbat som kommunikationskonsult, talskrivare och föreläsare samt är utbildad sommelier.
Hampus Landelius arbetar på vinimportören Vinia. Förutom en magister i Sociala medier och en tid i bankvärlden så har Hampus under 10 år jobbat på Serieboden i Gamla stan.

Daniel Esberg

Daniel Esberg

Varifrån kommer idén?

Serier är ett gränsöverskridande media som lämpar sig väl för satir men även som media där en bild förmedlar mer än ord. Vi försöker ständigt hitta nya kanaler att skapa mervärde kring den härliga värld av vin som vi verkar inom och vinstrippen passade väl in i den bilden.

Vi har försökt att fånga de små yttringarna i en stor vinvärld och på vårt sätt skildra krocken mellan en stor del seriositet framhållet av en liten del vinkännare. Även här är serieformatet ett smidigt media för att skildra detta.

Hampus Landelius

Hampus Landelius

Vem gör vad?

Daniel är ansvarig manusförfattare och faktagranskare utifrån sin något större vinkompetens. Hampus sköter utformningen av serierna och designar Vinie och hans vänner.

Berätta om när den första serien kom till:

Vi har gått från idé till produktion på ca en månad, idén kom under ett frukostmöte och timmarna efter så började vi leta efter de verktyg vi behövde för att skapa serierna. Vi var först inne på att kontakta några serieförfattare men bollen hamnade tillslut hos Hampus som hittat en bra plattform för att skapa serierna med. Därefter har det varit många skratt kring lunchbordet.

Hur många har ni på lager? 

Vi har ca 15 veckors färdigt material men betydligt fler manus. Tack och lov så går produktionen av strippen relativt snabbt och bläddrar man i en bok om vin så hittar man snabbt många infallsvinklar som ligger till grund för vinstrippens många skämt och skildringar.

Varifrån hittar ni inspirationen?

I vår vardag i vinimportbranschen stöter vi mer eller mindre frivilligt på dråpliga händelser och (miss)förstånd runt vin. Det finns ibland en stor seriositet som är tacksamt att skämta om.

Vilken är den roligaste vinrelaterade situation som ni varit med om?

”Hampus – Skördefesten nere i Banuyls var en fantastik och genuint härlig upplevelse där man verkligen kom folket bakom vinerna nära, man både drack och upplevde kultur.

Rent komiskt så var det nog när jag insåg att jag under många år trott att jag fått problem med magen när jag druckit Shiraz… Syrah hade jag däremot inga problem med!”

”Daniel – när jag satt som utbytesstudent 1989 i Australien och skulle unna mig en riktigt god flaska vin. Köpte därför något från Europa (… ja – bara det är ju heltokigt). Hade inte riktigt koll på vad jag inhandlade så det blev en flaska Lambrusco (spritsigt rödvin med låg alkohol) i värmen…”varför gå över ån efter vatten?” har alltid varit ett uttryck som fått gälla för mig sedan dess.

Berätta om er uppfattning av vinmänniskor (personer som jobbar med vin eller på annat sätt är passionerade vinälskare).

Vin är nära kopplat till passion… och kärlek har i alla tider gjort festliga saker med människan. Därför är vi del av en ytterst spirituell bransch med många hängivna och professionella kollegor.

Ni publicerar bara på Facebook om jag förstått saken rätt. Hur ser framtidsplanerna ut?

Förhoppningen är att ”Vinie” tillsammans med våra läsare kommer att utvecklas framöver. Potentialen är stor och vi har ett flertal roliga idéer. Vi har även registrerat www.Vinstrippen.se där vi i framtiden kommer göra fler av serierna tillgängliga för läsare utanför facebook. Inom kort så ligger även stripparna på våra hemsidors respektive bloggar, men vill man läsa serierna först så är det på Facebook.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den seriösa, prestigefulla vinvärlden skildras i humoristisk vinsatir

 1. Per-BKWine skriver:

  Ett kul initiativ. Man ska inte ta allt för seriöst på vin. Hoppas att humorfaktorn ökar lite framöver! 😉

  Och så var det ju trevligt att du inte skrev detta om att det är ”världspremiär för en helt ny genre: vinstrippen” som det (ungefär) stod i den överdrivna pressreleasen, och som okritiskt repeterats på andra vinsajter…

  Har de inte hört talas om Bengt Bouquet, som till och med kommit ut i bokform (http://www.bengtbouquet.com/) och ofta är förnämligt roligt! Eller vinmanga som ju t.o.m. cirkulerat i pressen både i Sverige och internationellt under flera år. För att bara nämna några få exempel. Man undrar ibland hur det är med omvärldsbevakningen?

 2. sentiamo skriver:

  Vad kul att du uppskattade inlägget. Jag tycker själv att det är ett roligt initiativ, precis som Bengt Bouquet och vinmanga också är. I en vinvärld full av prestige, komplex och seriositet behövs sannerligen lite självdistans och humor.

 3. Ping: En tecknad vinguide: Serier & vin | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s