Har Systembolaget monopol?

Har Systembolaget monopol på alkoholförsäljningen om de enbart säljer 50% av den konsumerade alkoholen i Sverige? Främjar ett monopol folkhälsan om konsumtionen stadigt stigit sedan 40-talet?

Detta är några frågeställningar som följer ett blogginlägg publicerat under gårdagen av politikern Maria Abrahamsson.

Hon skriver att de ägnat höstens kommittéarbete åt att skaffa sig en bättre bild av alkoholkonsumtionen. De frågeställningar som tagits upp handlar om huruvida alkoholskatten inverkar på mängden olagliga drycker som förs in i landet och om Systembolaget verkligen har monopol på alkoholförsäljningen i Sverige.

Kommitténs efterforskningar visar att Systembolaget, vinklubbar, SoRad och Sprit- & Vinleverantörsföreningen alla har delade meningar i frågan.

Ett besök hos Tullen i Helsingborg avslöjar dock att lagret av beslagtagen alkohol är större än Systembolagets lager. Hon skriver:

“Min slutsats bekräftar väl mest vad jag tidigare trodde, det vill säga att bolagets detaljhandelsmonopol i praktiken är överspelat och att högre alkoholskatt inte är lösningen på problemet.”

I kommentarsfältet fortsätter debatten där bl.a. BKWine Britt och Per Karlsson figurerar. Man frågar sig om det verkligen är rätt att tillåta att monopolföretaget driver politiska kampanjer i egensyfte?

“Borde det inte vara de politiska partiernas ansvar att argumentera om alkoholpolitiken, och Systembolagets ansvar att utföra sitt uppdrag. Idag är ju utan tvekan Systembolaget den största politiska aktören och propagandisten inom alkoholpolitiken.”

Det är utan tvekan en intressant debatt som är mångfassetterad på mer än ett sätt. Monopolets syfte måste ju uppfyllas för att berättiga dess existens. Om så inte är fallet borde ju en omstrukturering diskuteras. Det behöver ju inte betyda den totala motsatsen. Anhängarna av monopolet använder ofta som argument att produkterna för försäljning håller en hög kvalitet. Vad argumenterar emot att den kvalitetskontrollen likväl skulle kunna göras av ett “pluripol” som dessutom kan öka mångfalden och tillgängligheten? Rädslan för att “släppa alkoholen fri” grundar sig i en misstro om svenskars alkoholbeteende. Att vår avsaknad av karaktär leder oss in i ett beroende om vi kan köpa en flaska vin i en vanlig butik. Behöver Sverige 2012 en ”alkoholdiktatur” eller är vi starka nog att klara oss själva?

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Har Systembolaget monopol?

 1. Per-BKWine skriver:

  Hej Sara,

  Tack för omnämnande. Två små kommentarer:

  – Vi heter BKWine, utan mellanslag och med tre versaler (inte BK wines eller något annat)

  – Argumentet att ”produkterna för försäljning [på Systembolaget] håller en hög kvalitet” är
  a) felaktigt, och, viktigare,
  b) irrelevant.

  Det är inte sant att Systembolaget är en garant för hög kvalitet. Tvärt om tenderar sortimentet att domineras av massproducerade viner utan individualitet och egen karaktär; av nödtvång – kvalitetsproducenter, som ofta är små, kan inte leverera i de volymer och till de låga priser som ett jättemonopol kräver. Men viktigare: ingen seriös alkoholdebattör eller politiker skulle någonsin hävda att vi ska ha monopol för att kvaliteten på vinerna blir bättre. “Kvalitet på vinet” är helt enkelt inte alls ett argument *för* monopol. (Och ingen seriös ekonom skulle heller hävda att monopol är en ekonomisk modell som leder till hög kvalitet på produkterna. Snarare tvärt om.)

  Vill du läsa mer om monopolet kan du göra det på vår Monopolblogg: http://monopolet.blogspot.com/

  -Per
  http://www.bkwinevinresor.com

 2. Per-BKWine skriver:

  PS: Kan du andra adressen till oss i din bloggroll till den korrekta: http://www.bkwine.com/sv/ ? (den du har ar mycket gammal)

  Tack pa forhand!

 3. sentiamo skriver:

  Tack Per för din kommentar. Jag har ändrat stavningen på BKWine, förlåt..
  Angående monopol och kvalitet kan jag inte annat än att hålla med dig. Små producenter har ingen möjlighet att ta sig in ett sådant system. Det är dessutom ofta de mindre som har större passion för sitt arbete och därmed gör viner av högre kvalitet. Massproduktion kan aldrig ge ett vin med samma själ.
  Vad anser du vara argument för monopolet?
  Jag kommer att flytta min blogg till dinvinguide.se så bloggrollen kommer troligtvis att försvinna:( Men jag lovar att länka rätt nästa gång:)

 4. Per-BKWine skriver:

  Det ENDA argumentet för alkoholmonopolet är att det är ett NÖDVÄNDIGT verktyg för folkhälsan. Jag kan inte se något annat. Och inte heller politiker och EU.

  Kan du?

  (Skicka mig ett email ar du bussig. Jag har en annan fråga till dig också)

 5. Per-BKWine skriver:

  Glömde det viktigaste: Av allt att döma är det ett väldigt ineffektivt verktyg för folkhälsan. Det är till och med möjligt att det i själva verket negativt för folkhälsan.

  Slutsatsen av det är att man bör avskaffa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s