Cantuccini- italienska mandelskorpor

Jag har tre starka minnen kopplade till skorpor.

Det första är från barndomen och min farmors kardemummaskorpor i en gammal, turkos, plåtburk med rådjur på. Än idag, när skorporna för längesedan tagit slut och min farmor gått bort, framkallar minnet av den burken en svag doft av kardemumma blandat med rostig metall.

Minne nummer två var när min lillasyster Lisa hittade en hel skorpa i skorppåsen. Den var så rund och len. Hon döpte den till Skorpan. Han följde henne sedan under en längre tid som lekkamrat.

Minne nummer tre. Cantuccini, italienska mandelskorpor stod i en burk bakom mig när jag jobbade i vinbaren i Florens en novembereftermiddag. Stenhårda knäckte jag en efter en mellan mina tänder. Jag upplevde en frustrerande skön känsla av att få använda styrkan i käkmuskler och tänder. Doften av vin, vanilj, mandel och damm följer det minnet i spåren.

Den tillbakablicken ledde till att jag häromdagen lite nonchalant slängde ut lite mjöl på köksbänken, knäckte några ägg däri (som jag sett att de riktiga casalingorna gör) och i all hast slängde ihop några stenhårda Cantuccini. Cantucci, eller Biscotti di Prato som de också heter, passar utmärkt till glöggfesten.

Här är receptet:

Biscotti di Prato, Cantucci, Cantuccini

Ingredienser: 7 dl mjöl, 5 dl socker, 200 gr mandel, 4 ägg, 2 tsk bikarbonat, 1 vaniljstång, 2 msk rivet apelsinskal, 2 tsk krossade anisfrön, en skvätt Vinsanto eller liknande.

1. Rosta mandeln på en plåt i ugnen 200 C i ca 10 min. Hacka grovt eller behåll hela.

2. Häll ut mjölet i en hög på bakbordet. Blanda med de de resterande ingredienserna (inkl. mandel) förutom ägg och vin.

3. Gör ett hål i mitten av högen och knäck ett ägg, blanda, gör en ny hög, knäck ett till osv.

3. Tillsätt dessertvinet och kläm ihop till en deg.

4. Gör fyra rullar, tryck ned något på plåten. Pensla med ett uppvispat ägg.

5. Grädda i 175C i ca. en halvtimme.

6. Ta ut och skär diagonala skorpor. Lägg tillbaka på plåten vända på sidan.

7. Grädda igen (biscotti betyder dubbelgräddade) i ca 20 min.

Avnjut till kaffet eller som i Toscana med ett Vinsanto. Det råder delade meningar om huruvida man ska doppa skorporna däri eller inte. Vinsantomakarna blir ofta röda av ilska om de får se smulor i sitt vin medan inget stoppar en tradition som fått fäste.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Recept, Sinnen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Cantuccini- italienska mandelskorpor

  1. Matilda skriver:

    Mumms så gott!

  2. sentiamo skriver:

    Ja, dessutom fyller de funktionen att lyckas återskapa ett doft-och smakminne där vi är vid våra sinnens fullaste bruk. I en fin burk är de trevliga som present också. Fin blogg du har förresten 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s