Exklusiv rapport från Ungern

Detta bildspel kräver JavaScript.

Livsnjutaren och vinälskaren Roger Nichols befinner sig just nu i Budapest med sin ungerska vän Sándor. Självklart rapporterar han i realtid exklusivt för Sentiamo. Bravader från en av huvudstadens vinotek följer nedan:

Jag är I Budápest denna vecka och har redan hunnit smaka goda ungerska viner. I går var Sándor och jag på en vinprovning på en vinkällare som heter Borkápolna (Vinkapellet). Kvällens druva var Kardarka (eller Kadarka)- en druva med mörkt skal som för i tiden användes mest i ungerska cuvéer. Den har återkommit på senare år som ensam druva i viner från ett antal producenter i Villány- och Szekszárd-distrikten i södra Ungern.

Tydligt är att det är en druva som är svår att får styr på i vinproduktionen och det är därför den tidigare användes i cuvéer.

Vi provade 7 Kardarka och 1 Acél  som jag nedan ger en något kryptisk och kort beskrivning med en poängbedömning från 1-10:

Takler Pince: Kardarka 2006 13,5% Fruktig, brunaktig röd, vanilj doft, lite strävt – 8/10

Hetényi Pince: Kardarka 2009 14% Fruktig, mörk röd, ek, hallon doft, mycket alkohol – 7/10

Tüske Pince: Kardarka 2009 12% Ljusare rött, svaga frukt dofter, ek, surt eftersmak av krusbär. 5/10

Német Család Pince: Kardarka 2008 12,5% Ljus genomskinlig röd, svaga frukt dofter och tanniner med något sur eftersmak – 5/10

Pastor Pince: Kardarka 2009 13,5% Mörkröd, kryddig och doft av björnbär och tranbär, kraftig och rund med lång eftersmak – 9/10

Márkvárt: Acél 2008 13% Genomskinlig brunröd med doft av krusbär något sur i smaken – 3/10

Grof Buttler: Kardarka 2008 12,5% Mörk rödbrun färg med komplicerad fruktig doft, ek. Rund bärig smak med elegant eftersmak -10/10

Hagymási Pince: Kardarka 2009 12,5% Genomskinlig brunröd färg, fruktig doft med vanilj och ek. Svag smak av blöt lakrits – 7/10

Ja! Och så rullade vi hem genom mörkaste Budapest i den genomborrande fuktiga kylan för att sova ruset av oss. Vi hade planerat att åka till Villány men har bestämt att vi tar en längre resa i vår eller nästa höst när vädret är något bättre och vi har mera tid.

Tågresan till Villány tar 4 timmar från Budapest och det finns många fina högklassiga hotell i området. Vi har dessutom fått tips om en vinproducent som heter Gere som vi hoppas kunna besöka nästa gång.

Det här inlägget postades i Nyhet, Resor, Vin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Exklusiv rapport från Ungern

  1. Eva Djerf-Nichols skriver:

    Underbart Roger o toppen av dig Sarah /kram till er båda Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s