Mat & vin på Hotell Borgholm

Efter en helg fylld av gastronomiska upplevelser har humöret och säkerligen även vikten höjts. På Hotell Borgholm pysslade Karin Fransson om oss under två fantastiska kvällar i gastronomins tecken.

Fredagens middag såg ut så här:

Cirusrimmad, lätthalstrad lax med saffranspicklad pumpa från Solberga gård, ciderkokt pumpasoppa med calvadosgrädde och rostade pumpakärnor samt pumpakärnsolja.

Laxen var ljuvligt krämig och den lätta saffransdoften tillsammans med nötigheten i pumpakärnorna var en kombo av världsklass. Soppan serverades som en minicappuccino och den lite söta pumpan fick med hjälp av äppeldestillatet en extra knorr.

Till förrätten serverades: Chablis 1er cru, La Foret, 2006, J C Bessin

Matens lätta kryddighet tog fram en mjukare och fetare sida hos vinet som i sig presenterade en krispig syrlighet och hög mineralitet.

Till varmrätt serverades:

Enbärsrostad hjort med fläderbärssås, kardemummaglaserade svartrötter, säsongens svamp och terrin på Armandinepotatis, palsternacka och Hagelstads gårdsost. 

Det mjuka köttet var perfekt tillagat och bären höjde syrligheten som balanserades med milda svartrötter och sältan i osten. Skogen representerades även av svamp som tog in ännu en komponens som ökade komplexiteten ännu ett steg.

Vinet som serverades till var ett Chateauneuf du Pape ”Reserve”2008, Domaine Roger Sabon.

Tillsammans gick de hand i hand. Bär, skog och kryddor fanns att finna även i vinet som med sin fylliga struktur, hetta, mineralitet och syra var en perfekt matchning till hjorten.

Desserten bestod av:

Lätt berusad aprikoskaka med marsipanmousse, aprikossylta och sorbet på havtorn från södra Öland.

Aprikoskakan hade toner av sötmandel, aprikossyltan en koncentrerad smak av äkta aprikos, Sorbetens syrlighet kontrasterade sötman i kakan.

Till desserten serverades: Terres-Dorees, Labeur d’Octobre, J P Brun

Kombinationen var mitt i prick då vinet presenterade aprikostoner, hade en syrlighet såsom havtorn. Mandelsmaken i kakan och det bärnstensfärgase söta vinet påminde mig om Toscanas klassiska smakkombination  ”Vinsanto e cantucci”.

En otroligt lyckad upplevelse som kommer att finnas kvar i mitt smakminne under en lång tid.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s