Våra matvanor avslöjar vår kontinentalångest

Vi hade tidigare en omröstning om vilket kök som hade den godaste maten. Italien vann överlägset med 89% , Sverige tog hem 11% av rösterna.

Det är konstigt hur svenskar tenderar att acceptera nya influenser utan minsta motstånd. Italienarna är minst sagt mer svårflirtade. På Esselunga (Italiens svar på ICA) är hyllan för utländsk mat minimal. Hur länge man än letar kan man i stort sätt bara hitta nudlar, räkchips och eventuellt lite tacoskal.

Italienarna håller stenhårt på sina traditioner och ibland kan de t.o.m. ha svårt att acceptera något som kommer utanför hemregionen, än dock italienskt. Kanske är det därför italiensk mat är så god och så populär? För att de själva prisar den så högt och trofast äter den mat de alltid gjort?

I Sverige blir man bättre och bättre på att värdera husmanskosten som någonting bra. Men, hur kommer det sig att vi ofta ser våra traditioner och det som är ”typiskt svenskt” som någonting negativt? Ibland känns det lite som om vi har mindervärdeskomplex och skäms över att vara de vi är. Är det så?

Vi romantiserar sydeuropa och skulle helst alla vilja vara hetlevrade och sippa vin på någon terrass i Paris, köra bil som galningar och vilt gestikulera medan vi har en baguette under armen. Varför är det finare än att respektera regler och lagar, äta fullkornsbröd och grilla, i stort sätt allt som finns, under sommarmånaderna?

Jag tror inte att det är hur vi beter oss som är den stora divergensen. Den ligger mer i hur vi ser på oss själva än hur vi verkligen är. Om vi verkligen vill vara som sydeuropeerna borde vi börja uppskatta hur vi är och vad vi har. Det finns inget som är mer ”typiskt svenskt” än att vilja vara osvensk.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s