Risotto- den perfekta konsistensen

När man gör risotto vill man ju gärna att den ska ha en perfekt konsistens. Den ska vara krämig men samtidigt ha det där exakta tuggmotståndet. Under år av tålamod och envishet har det ibland blivit risgrynsgröt, ibland blaskig rissoppa, men så kommer den dag då man lyckas. Det är en härlig känsla.

En stående rätt i min familjs middags-soundtrack är en risotto som kom till av en slump. Det var sommar, vi var trötta och lata, ville äta gott men hade ingenting hemma. Bara typ morötter och ris. Det fick bli morotsrisotto helt enkelt.

Risotto alle carote

2 vitlöksklyftor

5 morötter

3 dl arborioris

4msk olivolja

1 liter buljong (grönsaks- el. höns-)

2 dl riven parmesan

kryddor; vinter: kardemumma, kanel, chilipeppar, ingefära sommar: färska örter: origano, basilika, timjan.

1. Häll olja i en järngryta, lägg i de hela, lätt krossade vitlöksklyftorna samt ev. vinterkryddorna (ej chili). Låt rostas lätt.

2. Fyll på med skivade morötter, rosta i kryddblandningen och häll sedan i någon skopa av buljongen. Sätt på ett lock. Låt morötterna bli nästan klara. Ta ut vitlöken.

3. Lägg i riset. Rör runt och se till att det blir genomskinligt och får en lätt rostad yta. Fyll på med buljong skopvis under tiden som du rör. Lägg ev. i lite chili.

4. När riset fått den perfekta risottokonsistensen häll i ännu en skopa buljong, parmesanosten och ev. örterna.  Rör runt och servera direkt.

Sötman i morötterna, krämigheten i riset och friskheten i örterna alt. kryddigheten i vintervarianten gör att ett vin med mjuka komponenter som balanseras upp med en frisk syra passar utmärkt. Exempelvis: Sauvignon Blanc Winkl 2010 från Trentino Alto Adige eller Sancerre blanc Domaine Vincent Delaport & Fils 2010 till det lite kryddigare alternativet.


Detta inlägg publicerades i Italien, Mat, Recept, Uncategorized, Vin och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Risotto- den perfekta konsistensen

  1. Jag tycker inte att det är så svårt. Yngre generationer i Italien har väl i.o.f.s. börjat köra med tryckkokare med gott resultat, men det traditionella sättet fungerar bra om man har bra ris – Carnaroli är bäst enligt mig (och Heston!) – och inte slarvar med la tostatura. För att den ska bli så bra som möjligt så är det bäst att mjuka upp löken separat.
    http://www.cucchiaio.it/ricette/ingredienti/riso%20/risotti
    http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2010/may/06/how-to-make-perfect-risotto

  2. sentiamo skriver:

    Tack för tipsen. Tyvärr använder jag sällan lök eftersom min sambo är ”allergisk”. När man fått in snitsen är det inte så svårt. Det gäller bara att ha totalkoll och inte bli distraherad.

  3. Pingback: Vegetarianen Adam Tensta äter hellre kött än morötter | Sentiamo – by Sarah Djerf

Lämna en kommentar